I PEVAČI ČLANOVI SANU: Izmenom statuta, Srpska akademija nauka i umetnosti otvorila vrata stvaraocima u svim umetnostima

Lj. B.

10. 10. 2020. u 16:00

ODELjENjE likovnih i muzičkih umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti preimenovano je u Odeljenje umetnosti, čime je otvorena mogućnost da se već u novembru, kada počinje novi izborni ciklus u Akademiji, kandiduju i stvaraoci u drugim umetničkim oblastima.

И ПЕВАЧИ ЧЛАНОВИ САНУ: Изменом статута, Српска академија наука и уметности отворила врата ствараоцима у свим уметностима

Foto. V. N.

Tako će priliku da uđu među besmrtnike imati reditelji, glumci, baletani, operski pevači...

Zbog čudnih pravila u SANU za članstvo su do sada bili uskraćeni neki od najvećih filmskih stvaralaca, poput reditelja Aleksandra Saše Petrovića, Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva. Ali će to u skoroj budućnosti moći, ukoliko budu predloženi i dobiju podršku većine, Emir Kusturica, Dejan Mijač, Goran Marković, Srđan Karanović...

Kusturica je, inače, i pre nekoliko godina pominjan kao najozbiljniji kandidat za novog člana Akademije. U akademskim krugovim tada je isticano da da je reč o čoveku koji je priznati umetnik širom sveta i koji može doprineti afirmaciji i podizanju ugleda ove značajne srpske institucije.

Inače, sekretar Odeljenja umetnosti, akademik Milan Lojanica, naveo je da je predlog izmene naziva ovog odeljenja utemeljen na činjenici da se niz godina unazad bez naročitog pomaka i rezultata vode razgovori da SANU otvori vrata za prijem kandidata iz širih oblasti umetnosti, poznatih po značajnim rezultatima za razvoj naše kulture i njene afirmacije u svetu.

PREDLOG- PET NOVIH ČLANOVA

AKADEMIK Lojanica istakao je da se ide na prijem pet novih članova na odeljenje umetnosti:

- Izborni ciklus počinje sledećeg meseca i traje do novembra 2021, tako da ćemo tek razgovarati koje su konkretne oblasti u opciji, a potom i o imenima potencijalnih akademika.

- S tim u vezi bilo je u više navrata inicijativa za formiranje još jednog odeljenja, budući da u Akademiji ima sedam odeljenja iz nauke, a samo jedno iz oblasti umetnosti. Međutim, to nije naišlo na prohodnost i zato smo odlučili da promenom imena odeljenja otvorimo mogućnost i za druge umetnosti, a ne samo za arhitekturu, slikarstvo, vajarstvo i muziku.

To su interpretativne umetnosti, scenske umetnosti, filma, baleta, opere, primenjena umetnost, istorija i teorija umetnosti - pojasnio je akademik Lojanica.

On upozarava da je oblast umetnosti u SANU u kritičnoj situaciji.

- Danas imamo 130 članova a samo 12 je iz sastava Odeljenja umetnosti - podseća Lojanica. - A dramatična i veoma zabrinjavajuća je starosna struktura ovog sastava. Prosečna starost našeg odeljenja je blizu 80 godina. Posle smrti Isidore Žebeljan imamo samo jednog člana koji je ispod 65 godina. Ako se nešto ne promeni preti nam nestajanje iz Akademije a time će biti ugroženo i njeno ime Akademija nauka i umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!