DA LI ĆE NEDELJA U SRBIJI BITI NERADAN DAN? Vest važna za sve koji rade u trgovini

J. Ž. SKENDERIJA

06. 10. 2020. u 12:32

ДА ЛИ ЋЕ НЕДЕЉА У СРБИЈИ БИТИ НЕРАДАН ДАН? Вест важна за све који раде у трговини

Foto V. N.

RAD nedeljom ne sme da bude pravilo već izuzetak i to mora da se reguliše zakonom, kako se ne bi dešavalo da se propisi tumače po volji poslodavca.

Mora jasno da stoji da je nedelja dan za odmor, a ne kao sada "po pravilu dan odmora". To je stav Samostalnog sindikata trgovine, a inicijativa koju su podneli ministarstvima trgovine i rada još pre četiri godine nedavno je ponovo vraćena na dnevni red.

Prema rečima Radoslava Topalovića, predsednika Sindikata trgovine, inicijativa svojevremeno nije naišla na razumevanje nadležnih, ali očekuje da će nova vlada imati više razumevanja.

- Resori rada i trgovine bi trebalo da nas podrže i budu predlagači izmena i dopuna zakona - kaže naš sagovornik. - Prvenstveno treba urediti radno vreme u trgovinama, jer one sada mogu da rade 365 dana u godini, 24 časa dnevno. To je nedopustivo i ne bi smelo da bude pravilo, već samo da važi u izuzetnim prilikama.

U OKRUŽENJU RADNJE ZATVORENE

ODLUKA o radnoj nedelji je u Crnoj Gori i dalje na snazi, a u Sloveniji će radnje biti zatvorene nedeljom i prazničnim danima. U Hrvatskoj je radno vreme trgovina najpre vraćeno na radno vreme pre proglašenja epidemije, uz nekoliko izuzetaka, tako da su radnje tamo bile otvorene i nedeljom, ali ovih dana stiže vest da će drugi dan vikenda ubuduće biti neradan.

Mnoge zemlje u okruženju ukinule su nedeljni rad. Sindikati smatraju da neradna nedelja ne bi prouzrokovala nove otkaze, jer u trgovini već postoji manjak radne snage. Poslodavci, s druge strane, strahuju od pada prometa i profita, smanjenja zarada, otpuštanja radnika, nezadovoljstva potrošača...

- Procene poslodavaca da će biti manji promet u radnjama ako nedelja i državni praznici budu neradni dani nema osnova, jer će se kupci u istom obimu snabdevati radnim danima - kaže Topalović.

Žene čine 70 odsto radnika u srpskim radnjama, pa naš sagovornik ukazuje da je gotovo nezamisliv porodični život u familiji gde oba supružnika rade u trgovini. Sindikalci naglašavaju i da zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada, jer po zakonu radna nedelja traje pet dana, sedmično se radi po 40 časova, a rad nedeljom svakako nije regulisan.

- Ukoliko bi radnje bile zatvorene drugog dana vikenda, to ne znači ni da bi potreba za trgovcima bila manja, jer ionako ih je malo - ističe Topalović. - Više radnika biće potrebno da radi subotom i ponedeljkom, jer će tada biti i više prometa.

U Ministarstvu za rad naglašavaju da Zakon o radu predviđa da svaki radnik mora da ima jedan dan nedeljno slobodan, a kolektivnim ugovorom se određuje koji će to dan biti, o čemu na kraju odlučuje poslodavac.

U srpskim trgovinama radi oko 250.000 radnika, a prosečna zarada im je 35.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Aco Srbine

06.10.2020. 12:40

Не видим проблем да раде недељом;Треба натерати послодавце да адекватно плате тај рад;

Goran

06.10.2020. 12:52

Треба дозволити људима да раде недељом с тим што дневница недељом треба да је дупло или троструко већа. Ако продавци не раде недељом, зашто би рудари радили недељом? Или пилоти, или лекари, или возачи и да не набрајам.

focusbgd

06.10.2020. 13:19

Pad prometa je nemoguć.U Crnog Gori je trebalo dva tri meseca navike i sve se uhoda.Ljudi imaju potrebe za kupovinom bila radna nedelja ili ne svejedno.To su samo izgovori o padu prometa.Nedelja treba da bude neradna.

Zoraja

06.10.2020. 14:25

Да коначно доживимо и то чудо. У трговини се ради 8 сати минимум. То значи да да су радници одрадили и недељу која никоме није додатно плаћена. Волела бих да се коначно реши и прекине иживљавање на радницима што се тиче рада и радног времена. Требало би да се суботом ради најдаље до 15 сати у трговини. Тако да коначно деца за викенд имају загрљај својих родитеља. Ја сам пензионерка али их подржавам.

Miki

06.10.2020. 14:32

U Nemackoj ni jedna trgovina i trzni centar NE RADI, i postoji Bozija zapovest 6 dana radi, sedmi dan odmaraj, tako da je za svaku priliku, 7-20 sasvim dovoljno radno vreme, tako je u Bavarskoj

Bokinjo

06.10.2020. 16:19

Kакви неосновани аргументи синдиката да радник мора да има један дан одмора у току недеље. А шта ако мира да плати рачуне и нема довољно? Хоће ли му наплатилац то опростити јер мора да има један дан одмора. Ко мора или хоће да ради недељом и празницима дозволите им. Рад недељом и празником да се плати више и то мора да се озајони.

Vasojevici

06.10.2020. 16:21

Nemojte braco,svi iz Crne Gore i Republike a i inostranstva jedva cekaju vikend da dodju i ostave novac i nasu Srbiju,i srecni se vratimo kuci zbog shopinga i dobrog provoda..

Milan

06.10.2020. 16:58

Radim kao privatnik,i zaista podržavam ZABRANU rada nedeljom. To o padu prometa je prazna priča. Možda dve prehrmbene prodavnice dežurne nedeljom i to do 12h Žao mi ove dece,deca koja uprkos svemu odlučuju da ostanu ovde imaju prava i na porodicu.

Don Kajote

06.10.2020. 17:22

Kada je bio policijski čas dokazano je da ne bi ništa smetalo da se ne radi nedeljom, ako me pamćenje dobro služi tada i po tri dana nisu radile prodavnice...

Petar

06.10.2020. 18:25

Na Zapadu je ta neradna nedelja povezana i sa verom da je nedelja dan odmora. A sto i crkvi povećava prihode. Isto tako i restorandzijama, jer tog dana samo oni rade. Otidjite u Pecuj u Mađarskoj zadnjih 10g nedeljom ne radi ništa sem restorana. Prvo porodice odu u crkvu. Pa posle na ručak. Svako prema svom džepu. I svi se odmore, grad je miran i niko se ne žali. Tako je valjda i zdravije.