DA LI ĆE NEDELJA U SRBIJI BITI NERADAN DAN? Vest važna za sve koji rade u trgovini

J. Ž. SKENDERIJA

06. 10. 2020. u 12:32

RAD nedeljom ne sme da bude pravilo već izuzetak i to mora da se reguliše zakonom, kako se ne bi dešavalo da se propisi tumače po volji poslodavca.

ДА ЛИ ЋЕ НЕДЕЉА У СРБИЈИ БИТИ НЕРАДАН ДАН? Вест важна за све који раде у трговини

Foto V. N.

Mora jasno da stoji da je nedelja dan za odmor, a ne kao sada "po pravilu dan odmora". To je stav Samostalnog sindikata trgovine, a inicijativa koju su podneli ministarstvima trgovine i rada još pre četiri godine nedavno je ponovo vraćena na dnevni red.

Prema rečima Radoslava Topalovića, predsednika Sindikata trgovine, inicijativa svojevremeno nije naišla na razumevanje nadležnih, ali očekuje da će nova vlada imati više razumevanja.

- Resori rada i trgovine bi trebalo da nas podrže i budu predlagači izmena i dopuna zakona - kaže naš sagovornik. - Prvenstveno treba urediti radno vreme u trgovinama, jer one sada mogu da rade 365 dana u godini, 24 časa dnevno. To je nedopustivo i ne bi smelo da bude pravilo, već samo da važi u izuzetnim prilikama.

U OKRUŽENjU RADNjE ZATVORENE

ODLUKA o radnoj nedelji je u Crnoj Gori i dalje na snazi, a u Sloveniji će radnje biti zatvorene nedeljom i prazničnim danima. U Hrvatskoj je radno vreme trgovina najpre vraćeno na radno vreme pre proglašenja epidemije, uz nekoliko izuzetaka, tako da su radnje tamo bile otvorene i nedeljom, ali ovih dana stiže vest da će drugi dan vikenda ubuduće biti neradan.

Mnoge zemlje u okruženju ukinule su nedeljni rad. Sindikati smatraju da neradna nedelja ne bi prouzrokovala nove otkaze, jer u trgovini već postoji manjak radne snage. Poslodavci, s druge strane, strahuju od pada prometa i profita, smanjenja zarada, otpuštanja radnika, nezadovoljstva potrošača...

- Procene poslodavaca da će biti manji promet u radnjama ako nedelja i državni praznici budu neradni dani nema osnova, jer će se kupci u istom obimu snabdevati radnim danima - kaže Topalović.

Žene čine 70 odsto radnika u srpskim radnjama, pa naš sagovornik ukazuje da je gotovo nezamisliv porodični život u familiji gde oba supružnika rade u trgovini. Sindikalci naglašavaju i da zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada, jer po zakonu radna nedelja traje pet dana, sedmično se radi po 40 časova, a rad nedeljom svakako nije regulisan.

- Ukoliko bi radnje bile zatvorene drugog dana vikenda, to ne znači ni da bi potreba za trgovcima bila manja, jer ionako ih je malo - ističe Topalović. - Više radnika biće potrebno da radi subotom i ponedeljkom, jer će tada biti i više prometa.

U Ministarstvu za rad naglašavaju da Zakon o radu predviđa da svaki radnik mora da ima jedan dan nedeljno slobodan, a kolektivnim ugovorom se određuje koji će to dan biti, o čemu na kraju odlučuje poslodavac.

U srpskim trgovinama radi oko 250.000 radnika, a prosečna zarada im je 35.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti