OKUPLJANJE DO PET LICA,U KAFIĆIMA PO DVOJE ZA STOLOM: Evo šta se sme, a šta ne u opštini gde je ponovo uvedena vanredna situacija

S.BABOVIĆ

01. 10. 2020. u 21:54

PROGLAŠENjE vanredne situacije u Trsteniku,koje je usledilo nakon pogoršanja epidimiološke slike u ovoj opštini podrazumeva i pooštrovanja mera u borbi protiv KOVID-19.Tako je Štab za vanredne situacije doneo zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

ОКУПЉАЊЕ ДО ПЕТ ЛИЦА,У КАФИЋИМА ПО ДВОЈЕ ЗА СТОЛОМ: Ево шта се сме, а шта не у општини где је поново уведена ванредна ситуација

Foto: S.Babović

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.Nošenje zaštitnih maski ili vizira praktično je obaveza u svim zatvorenim prostorima (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije),a obavezno je i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Organizovanje svečanosti,sportskih i drugih zabavnih manifestacija je takođe zabranjeno, a zabava po kafićima takođe je ograničena. Radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova, tako da ti objekti neće raditi od 21 sat do 06 sati narednog dana.Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, tako da ti objekti neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21 sat, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 23 do 6 sati.

Za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova,a svi zaposleni su u obavezi da nose zaštitne maske i/ili vizire i rukavice, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionom sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Roditeljima je preporučeno da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako im to radne obaveze ne dozvoljavaju, a Predškolskoj ustanovi “Biseri” naloženo je da sprovede sve mere u skladu sa upustvima ministarstva.U svim obrazovnim ustanovama odlažu se okupljanja, a ispiti bi trebalo da se organizuju uz primenu svih mera lične zaštite.

Putnici, vozači u gradskom prevozu,kao i taksisti obavezni su da nose zaštitnu opremu,  a mere zaštite naložene su prilikom verskih obreda, u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes-centrima i teretanama. Redovna dezinfekcija potrebna je u svim objektima javne namene, na ulicama,javnim površinama i stambenim zgradama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024