DOŠLO DO MEĐUSOBNOG ZARAŽAVANjA: Dva učenika pozitivna na koronu u ovoj beogradskoj školi

Lj. B.

15. 09. 2020. u 13:27 >> 13:27

ДОШЛО ДО МЕЂУСОБНОГ ЗАРАЖАВАЊА: Два ученика позитивна на корону у овој београдској школи

Foto N. Skenderija

DVOJE učenika koje je nastavu pohađalo u istoj grupi u beogradskoj Osnovnoj školi "20. oktobar" pozitivno je na virus kovid 19.

 Ovo je saopštilo Ministarstvo prosvete i navelo da će deca iz te grupe nastavu u narednom periodu pratiti onlajn.

Direktor OŠ "20. oktobar" Branislav Nedeljković rekao je da su i pre i nakon ovog događaja u školi preduzete sve zaštitne mere.

- Jedan učenik je u ponedeljak 7. septembra po povratku iz škole dobio povišenu temperaturu 37,6, nakon čega su ga roditelji sutradan odveli na pregled. Preporuka lekara je bila da se stanje učenika prati. Detetu je posle dva dana bilo bolje, ali su ga pre povratka u kolektiv roditelji odveli na testiranje. Test koji je urađen 10. septembra bio je pozitivan. U petak, 11. septembra učenica iz iste grupe narednog dana dobija povišenu temperaturu (37,8). Roditelji su dete odveli na testiranje i 14. septembra dobili pozitivne rezultate - pojasnio je Nedeljković.

Oba deteta su u dobrom stanju i bez simptoma, a zahvaljujući odgovornosti roditelja nisu se vratila u kolektiv pre testiranja.

Da je došlo do prvog prenošenja virusa između dece rekao je i epidemiolog Predrag Kon:

- Nije bilo nekog opisanog bliskog kontakta, ali je jasno da maske nisu nosili u dvorištu.

Inače, Kon je rekao da je u pet vrtića potvrđeno šest pozitivnih slučajeva, zaraženo je četvoro dece i dve vaspitačice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dana

18.09.2020. 15:15

Da li stvarno mislite da deca mogu da budu toloko odgovorna i postuju sve mere prevencije i nose maske pravilno i istrajno...deca su deca ,pored njihovih igara, druzenja i ostalih vragolija veoma tesko, zato nadlezni treba malo vise da se pozabave time... Za pocetak bi mogli da obezbede u svim skolama i vrticima fotokataliticke preciscivace vazduha koji su veopma efikasni za preciscavanje kao i za eliminisanje svih virusa i mikroba iz vazduha,time bi pomogli deci da disu cis vazduh i sprecili infekcije...