PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA: Čuvajte se komaraca bar još mesec dana

Specijalni dodatak Doktor u kući / I. Kovačić

29. 08. 2020. u 16:47

KOMARCI zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su u 11 gradova u Srbiji: u Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, Paliću, Apatinu, Paraćinu, Požarevcu i Novom Sadu, pa je bar još mesec dana, a ako bude toplo, i duže, poželjan veći oprez i zaštita od ujeda ovih insekata.

ПРЕНОСЕ ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА: Чувајте се комараца бар још месец дана

Foto: Depositphotos

Jer, za razliku od testa na virus korona, testiranje na virus Zapadnog Nila je komplikovaniji, i podrazumeva uzimanje likvora.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograda, dr Slavica Maris kaže da svega 20 odsto ljudi ispolji simptome bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila, kada ih ujede zaraženi komarc, dok 80 odsto ostaje zdravo bez obzira na kontakt sa infekcijom:

- Kod većine onih koji obole javi se blaga klinička slika u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja. Dosta ređe, ali moguće je, i pojava otoka limfnih žlezda ili ospa na koži grudi, leđa ili stomaka. Ovi simptomi uglavnom prolaze za nekoliko dana, dok u retkim slučajevima mogu da traju i više nedelja. Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga ili upale moždanica i kičmene moždine. Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima. Stariji od 50 godina imaju veći rizik za nastanak težeg oblika bolesti.

Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava u avgustu i septembru, odnosno pred kraj sezone. To je vreme kada komarci menjaju domaćine i napadaju ptice i ljude. Izrazito visoke temperature takođe pogoduju bržem razvoju virusa.

- Za razliku od korone virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta - kaže dr Maris. - Period inkubacije traje od tri 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta, uz pojavu simptoma, neophodno je da se potvrdi prisustvo specifičnih IgM antitela u likvoru. Uzorkovanje ove cerebrospinalne tečnosti obavlja se isključivo u bolnici, a likvor se šalje na analizu u Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Doktorka Maris kaže da nema specifične terapije protiv groznice Zapadnog Nila. Bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja ili meseci, a samo u slučaju teže kliničke slike, oboleli mora da se hospitalizuje.

Trajni imunitet

Za razliku od korone na virus Zapadnog Nila se stvara trajni imunitet. Inače, ova zaraza je u Srbiji prvi put registrovana 2012. godine i od tada se sezonski pojavljuju oboleli od ove bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo