KAKO PREŽIVETI VRUĆINU ISPOD MASKE? Iscrpljenost može biti vrlo opasna, a prepoznaćete je po ovim simptomima

Novosti online

10. 08. 2020. u 15:51

КАКО ПРЕЖИВЕТИ ВРУЋИНУ ИСПОД МАСКЕ? Исцрпљеност може бити врло опасна, а препознаћете је по овим симптомима

Foto: Novosti

ISCRPLjENOST uzrokovana visokim temperaturama obično nije ozbiljna sve dok se ne pretvori u toplotni udar. Evo kako da razlikujete jedno od drugog.

Toplotni udar nastupa brzo ako ste predugo bili izloženi visokim temperaturama i niste uspeli da se ohladite nakon početnih simptoma iscrpljenosti.

Kako da razlikujemo jedno i drugo?

Određeni faktori mogu povećati rizik od iscrpljivanja, ali i od klasičnog toplotnog udara.

Deca mlađa od četiri godine i odrasli stariji od 65 su izloženi većem riziku jer sposobnost regulacije temperature nije jaka u ovoj dobi.

Gojaznost je još jedan faktor rizika budući da telo onda zadržava više toplote nego inače.

Ako pređete iz hladnije u topliju klimu ili se vreme dramatično promeni, takođe postoji mogućnost da ćete imati problem sa regulisanjem telesne temperature kojoj se niste prilagodili.

Takođe, i vlažno vreme doprinosi većem iscrpljivanju zato što kada je vlaga velike, znoj lakše ispara što otežava hlađenje.

Simptomi iscrpljenosti

Iscrpljenost nije opasna sve dok se ne ohladite u roku od pola sata, a glavni simptomi su:

Da biste sprečili da iscrpljenost postane i toplotni udar potrebno je da se ohladite čim primetite ove simptome.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba predlaže četiri koraka:

1. Pomerite se na hladno mesto

2. Lezite i malo podignite noge

3. Pijte puno vode ili neko sportsko piće obogaćeno elektrolitima

4. Ohladite kožu prskalicom ili navlaženom krpom.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Doktor za Korona pivo

10.08.2020. 18:58

@Blackberry - Baš tako, skineš masku i dišeš... Maske su posle dva sata potpuno mokre i neupotrebljive,pružaju na taj način osećaj lažne sigurnosti. Imamo (navodno) posla sa najopasnijim virusom koji je svet ikada video, a ispada da je dovoljno da držim bilo šta ispred nosa i usta, makar i šivene gaće moje babe, i sve je u redu. E pa nije baš tako. Mi koji smo u kontaktu sa zaraženima oblačimo se od glave do pete, pa još zaštita za oči, itd.. Ne bih da pametujem, ali bolje je dezinfikovati ruke i paziti gde se krećemo, nego ovo šikaniranje sa maskama. I sama SZO je na početku bila protiv nošenja maski, kasnije su propustili pod pritiskom raznih lobista I farmaceutske mafije.

Magla

11.08.2020. 07:09

Ako ti baš toliko smeta maska i ako nemaš gram mozga, evo savet. Skinite masku slobodno, al kad poližete virus, nemoj da maltretirate lekare, leka nema. Nego sedi i liži dalje virus, širi po porodici, gledaj svaki dan kako neko od njih odlazi, uvati vezu za groblje i čekaj mrtvozornika. Jednostavno zar ne. Zar ne shvatate da je trenutni lek, lična samo zaštita, ako vam to nije jasno, ne znam šta hoćete.