SIGURNI SAMO DESANKA I "OSMAN": Zbog različitih stavova ZUOV i NPS neizvesno šta će se čitati u gimnazijama

Lj. BEGENIŠIĆ

10. 08. 2020. u 11:00

U GIMNAZIJSKI program sigurno će biti vraćena dva dela koja su bila izostavljena - "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović i "Osman" Ivana Gundulića. Vraćanje svih ostalih izostavljenih dela nije izvesno.

СИГУРНИ САМО ДЕСАНКА И ОСМАН: Због различитих ставова ЗУОВ и НПС неизвесно шта ће се читати у гимназијама

Foto K. Mihajlović

Ovo nam je rekla Dejana Milijić Subić, zamenica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, odgovarajući na pitanje zna li se šta će gimnazijalci od septembra učiti na časovima srpskog jezika i književnosti.

Problem oko sadržaja programa iz književnosti nastao je kada su ZUOV i Nacionalni prosvetni savet izneli različite stavove o tome koja bi kljiževna dela trebalo izučavati u gimnazijama. Zavod je, naime, predložio da se u četvrtom razredu ponovo obrađuju Matija Bećković, Branko Ćopić i trojica savremenih dramskih pisaca - Dušan Kovačević, Aleksandar Popović i Ljubomir Simović - dok je Nacionalni prosvetni savet mišljenja da treba da se u sve razrede gimnazije vrati oko 50 književnih dela koja su sadržali stari programi, a u novim ih nema ili nisu obavezna.
- Kompilaciju starog i novog programa nije moguće uvrstiti u udžbenike zbog malog broja časova srpskog jezika i književnosti koje deca imaju u školi, pa bi bilo nemoguće obraditi sva ova dela - kaže Dejana Milijić Subić.
Ovu pat poziciju može da razreši jedino Ministarstvo prosvete koje donosi konačnu odluku.
A kakva bi ta odluka mogla da bude, pitamo Dejanu Milijić Subić:
- Kompilacija svih dela sigurno neće biti uvrštena u program. Ministarstvo će doneti odluku koja je u najboljem interesu dece.

Za nove udžbenike ima vremena

DEJANA Milijić Subić naglašava da udžbenici za četvrti razred gimnazije nisu odštampani, jer po novom programu će učiti generacija koja je sada treći razred. Tako da izdavači imaju godinu dana vremena da se pripreme za štampanje udžbenika sa novim programom.

Istovremeno, Radivoje Stojković, predsednik NPS, kaže da je ovo telo dalo mišljenje da treba da se vrate svi svetski i srpski klasici, a da Ministarstvo prosvete ima mogućnost da to mišljenje uvaži, odbaci, preformuliše ili delimično uvaži.

- Pošto deca imaju mali broj časova srpskog jezika i književnosti, to gradivo može da se savalada, osim na časovima, i kroz "čitalački dnevnik", domaću lektiru - kaže Stojković.
Inače, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja predložio je povratak sledećih dela u četvrti razred: Ćopićeva "Bašta sljezove boje", Bećkovićeva poema "Reče mi jedan čoek" ili nešto drugo po izboru, zatim Simovićeva drama "Putujuće pozorište Šopalović", Popovićev "Razvojni put Bore Šnajdera" i jedna od Kovačevićevih drama, "Profesionalac" ili "Balkanski špijun".

Foto arhiva

Radivoje Stojković, međutim, poručuje:

- Klasici se ne smeju dirati. Đaci i nastavnici imaće pravo izbora, ali će ova dela raditi.
Tako, Nacionalni prosvetni savet smatra da prvi razred ne može bez Kišovih "Ranih jada", "Boja na Mišaru"... U drugi razred trebalo bi vratiti Zmajeve "Đuliće", Petefijevu "Slobodu sveta", Gogoljevog "Revizora", Tolstojev "Rat i mir", Sremčevu "Zonu Zamfirovu", Nušićevog "Narodnog poslanika"...
Đaci trećeg razreda gimnazije valjalo bi da ponovo čitaju "Ex Ponto" Andrića, "Albatros" Bodlera, "Moju otadžbinu" Šantića, "Dolap" i "Nasleđe" Rakića, "Romansu mesečarku" Lorke, "Tihi Don" Šolohova, "Starac i more" Hemingveja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)