DA LI SRBIJA TREBA DA STRAHUJE? Evo zašto supstanca koja je razorila Bejrut neće eksplodirati ovde

Novosti online

06. 08. 2020. u 22:43 >> 22:01

OPASNE supstance amonijum- nitrata ima i u Srbiji, ali nema ga u „nestabilizovanom obliku“, pa ne postoji mogućnost eksplozije ni štete nalik onoj u Bejrutu.

ДА ЛИ СРБИЈА ТРЕБА ДА СТРАХУЈЕ? Ево зашто супстанца која је разорила Бејрут неће експлодирати овде

Foto: EPA

Opasnost bi postojala samo u proizvodnji koja je stečajem pančevačke Azotare u Srbiji - prestala.

Eksplozija amonijum- nitrata u glavnom gradu Libana izazvala je šok u svetskoj javnosti i sa sobom odnela 137 života uz više od 5.000 povređenih. Zvanični izveštaji govore da je uzrok bio ljudski nemar s obzirom na to da se radi o lako zapaljivom jedinjenju opasnom po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

OPASNOST U SRBIJI OD EKSPLOZIJE NITRATA NE POSTOJI

„Amonijum nitrat se najviše koristi za mineralna đubriva, a koristi se i u fabrikama eksploziva za proizvodnju TNT-a. Kod nas je postojala proizvodnja amonijum nitrata u Azotari u Pančevu, ali ona više ne radi. Ostala je neka količina, ali ona je u tečnom stanju, stabilizovana parom, tako da ne postoji nikakva opasnost eksplozije, a i to su male količine koje su ostale“, kaže za Sputnjik Dragan Stevanović, sekretar Centra za hemijsku industriju pri Privrednoj komori Srbije.

On objašnjava da stabilizovan amonijum- nitrat ne može da eksplodira, i da ne može da ga aktivira varnica. Prema njegovim rečima, on se stabilizuje fosfornom kiselinom ili nekim drugim elementima, tako da su nemoguća neželjena dejstva.

„Što se tiče ovoga što se desilo u Libanu i ove eksplozije amonijum- nitrata, on se nalazio u rasutom, nestabilizovanom stanju. Kod nas je zakonom zabranjeno uvoženje, pošto nema proizvodnje, nestabilizovanog amonijum nitrata, tako da tu nema nikakve opasnosti od eksplozija ili nekog drugog incidenta“, ponavlja Stevanović za Sputnjik.

USLOVI SKLADIŠTENjA NORMALNI

Naš sagovornik kaže da se mineralna đubriva sa sadržajem amonijum- nitrata skladište pod određenim uslovima, ali da oni nisu naročito rigorozni, jer ne postoji opasnost aktivacije stabilizovane forme ove supstance.

Stevanović ističe da se određena količina đubriva sa amonijum- nitratom skladišti u magacinima Azotare, kao i da ima drugih firmi koje trguju sa ovim mineralnim đubrivima, bezopasnim po ljude.

On ukazuje da je uvoz amonijum- nitrata u vojne svrhe moguć samo pod posebnim uslovima, ali nema informaciju da li ga ima neka fabrika oružja u Srbiji:

„Nikome nije dozvoljen taj uvoz, nigde u svetu, to odmah izaziva sumnju, jer za šta bi se koristio osim za eksploziv. Tako da samo ovlašćene firme to mogu da rade sa dozvolom države“.

Nesreće sa ovom materijom u prošlosti su se dešavale samo na mestima gde se ona proizvodila. Tako je, prema Stevanovićevim rečima, došlo svojevremeno do eksplozije u jednoj fabrici u Sjedinjenim Državama, a takođe je bilo problema i u transportu, ali u pitanju je bio samo proizveden nestabilizovan amonijum- nitrat.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist