ŠARČEVIĆ O PRVOM POLUGOĐU: Nastava u školi za niže razrede, stariji da biraju

Tanjug

31. 07. 2020. u 09:30

ШАРЧЕВИЋ О ПРВОМ ПОЛУГОЂУ: Настава у школи за ниже разреде, старији да бирају

Foto: Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele da li će u narednoj školskoj godini njihova deca pratiti nastavu u školi uživo ili od kuće onlajn.

On je naglasio da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

"Spremili smo nekoliko modela koje ćemo početkom nedelje predstaviti medicinskom delu Kriznog štaba. Modele smo radili na osnovu preporuka koje smo do sada dobili", rekao je Šarčević.

On je za Tanjug naglasio da će svi osnovci od 1. septembra imati po četiri časa u školi i da će časovi trajati po 35 minuta. Već od oktobra nastojaće da se pojača broj časova za učenike osmog razreda

Od osam do 11 sati u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda, termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 - peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmake.

Između smene svake grupe učenika obavljaće se detaljna dezinfekcija učionica, a biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara - đaci i nastavnici moraju nositi maske, a kako bi se obezbedilo četiri metra kvadratna po učeniku u učionici ne sme biti više od 15 đaka.

Osim nastave uživo za roditelje je ostavljena mogućnost da biraju, te ako žele njihova deca mogu pratiti i nastavu onlajn, ali su u obavezi da dođu u školu da odgovaraju i dobiju ocenu.

"Kod nekog roditelja strah je veliki. Takođe, imate i porodice gde je neko pozitivan na virus korona, neko ima drugo oboljenje pa se plaše da će deca virus doneti iz kolektiva", rekao je Šarčević i pojasnio da se već snimaju onlajn časovi.

Upitan kako će se obezbediti dovoljan broj učitelja i nastavnika ukoliko odeljenja moraju da se podele na maksimalnih 15 učenika, Šarčević je naveo da će biti angažovani svi školski resursi - učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi koji dobijaju platu, a nisu raspoređeni.

"Tu su i školski psiholozi, pedagozi, bibliotekari, jer sada je prioritet da se nastava stavi kao osnova cele priče. Niko neće biti preopterećen, vodilo se računa da svi imaju 40 časova u radnoj nedelji", naglasio je on.

Najveći problem biće organizovanje nastave u školama u Zapadnoj Srbiji - Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, gde je veliki broj učenika i manjak školskog prostora.

"Tu ne možete da delite odeljenja u dve grupe već moramo u tri. Prioritet za nastavu uživo će imati niži razredi koji će zauzimati više termina, te će jedne nedelje peti i šesti razred imati nastavu u školama, a sedmi i osmi onlajn. Sledeće nedelje u škoke će dolaziti đaci sedmog i osmog razreda", naveo je on.

Škole koje su imale boravak za decu, imaće ga i ubuduće u istom obimu.

Napominje da će od septembra disciplina u školama morati da bude mnogo stroža, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan.

"Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan, jer ako bude ponavljao češće da skida masku on ugrožava bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju", naveo je on.

Škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Pripreme za nastavu od septembra , kako je naveo, rade se tako da đaci imaju dovoljno materijala za kvalitetno učenje.

Srednja škola, pojašnjava ministar, ima svoje specifičnosti, razlikuje se rad u gimnazijama, srednjim stručnim školama, školama koje rade po dualnom modelu obrazovanja.

U srednjim školama je uglavnom dvosmenski rad, te će tako na nedelju dana da se smenjuju nastava u školi i onlajn. Nedelju dana će nastavu će da prate u školi prva i druga godina, a u to vreme treća i četvrta će da rade onlajn od kuće. Zatim se smenjuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Prof

31.07.2020. 10:20

Занима ме о каквом технолошком вишку министар говори за математичаре,физичаре,информатичари?То је хронични дефицит на државном нивоу.

maniks

31.07.2020. 10:30

Sta znaci jedne nedelje ide u skolu druge ne ide. Koji je cilj toga. Da se srednjoskolci zastite od korone sigurno nije. U toj nedelji kad idu bice po autobusima, na stanicama, u skoli ,dvoristu, odlazak u pekare i to sve u grupama..a onda nedelju dana on lajn pa opet isto.Treba odluciti idu li u skolu ili ne idu. Kad bude i sezonskog gripa e onda ce biti sta raspust ili rad od kuce. Mislim da trenutno resenje nije dobro i da ce dovesti do veceg broja zarazenih.

Solomon

31.07.2020. 11:47

@maniks - A koje je vaše rešenje? Rad od kuće za srednjoškolce cele godine je praktično nemoguć, zbog razlike u predmetima, znači najbolje je kombinovano. Pa i sada imamo tržne centre, bazene i vrtiće koji rade. Najlakše je kritikovati.

Tatjana

31.07.2020. 12:50

@maniks - Koji predmeti biti u rasporedu zastupljeni pošto svi osnovci imaju po 4 časa, gde će sve predmete smestiti u 20 časova nedeljno? To niko od novinara nije postavio pitanje!!!

dragon_slayer333

31.07.2020. 11:49

kakve su ovo gluposti? ma van svake pameti. i neka sedi sam do 8 uveče u školi. ili još veća glupost idu,pa ne idu i tako u krug. jadna nam majka sa ovim

Čuvajmo decu

31.07.2020. 14:00

Nije precizno u medijima objašnjeno sledeće: da li će mališani od 1. do 4. razreda morati u školu ili će moći da se opredele i za on line nastavu. Prvo se navodi da će postojati mogućnost opredeljenja, a potom se kaže da će se insistirati da ti školarci što više vremena provode u školi. Jasno je da će ocenjivanje biti u školi. Samo da mediji konkretno prenesu da li će roditelji školaraca od 1. do 4. razreda moći da se opredele ili su oni isključeni od te mogućnosti. Poučeni iskustvom, znamo da su baš ti najmlađi školarci najpodložniji virusima koji se prenose u kolektivima, odnosno u zatvorenim prostorima. Verujemo da je u vreme pandemije izazvane koronavirusom, jedan od najrizičnijih postupaka primoravanje na klasičan vid nastave (pa čak i na rad i u manjim grupama, sa obezbeđenim higijenskim merama zaštite) jer znamo da mala deca nemaju još odgovarajući stepen odgovornosti i svesti da mirno sede u klupama sa maskama na licu. Svesni smo da je dovoljno da jedno dete zaraženo koronavirusom dođe samo jedan dan u razred i da kao rezultat toga, za nekoliko dana ili nedelja, budu zaražene čitave porodice. Molimo da se ne dogodi najcrnji scenario da deca zaraze roditelje i da oni roditelji sa hroničnim bolestima ili slabijim imunitetom preminu i za sobom ostave siročad. Pokrenuta je onlajn peticija koju su pokrenuli prestravljeni roditelji, protiv obaveznog polaska u školu svih mališana od prvog do četvrtog razreda, u jeku pandemije Covid 19!

Skeptik

31.07.2020. 15:56

A sta ako se pojavi jedno bolesno dete onda treba sve nastavnike profesore pa i školske drugove znači celu školu staviti u karantin na dve nedelje pa se onda opet krene pa opet bolesno dete ili nastavnik profesor pa opet karantin da ne pričamo o širenju virusa i koliko će ih biti inficirano jer to nije prodavnica gde se deca zadržavaju tri četiri minuta nego mesto gde će biti nekoliko sati

Tanja

27.08.2020. 23:55

Nastava uzivo u skoli ne postoji,vec kombinovani model.To je uradjeno da fond casova ne predje 40.Sta je sa redukovanim gradivom?O tome ni reci.Vidim po komentarima nekih prosvetara,da im sredstva za higijenu jos nisu stigla?I dalje cutnja?Mene je sramota ko sve predaje nasoj deci(cast izuzecima)Stidi te se........