SRBIJA NABAVLjA KINESKE RAKETE? Otkrivamo šta je u planu Vojske Srbije

R. Dragović

29. 07. 2020. u 10:00

СРБИЈА НАБАВЉА КИНЕСКЕ РАКЕТЕ? Откривамо шта је у плану Војске Србије

Arhiva

VOJSKA Srbije do kraja godine "zadužiće" 12 raketno-artiljerijskih sistema malog dometa za odbranu od napada iz vazduha "pasars".

Okosnica snage novog domaćeg vozila biće francuske rakete "mistral" koje će dejstvovati zajedno sa topom kalibra 40 milimetara. Nabavkom veće količine "pasarsa" Vojska Srbije na duži rok rešiće problem zaštite svojih jedinica od napada iz vazduha.

Najvažnije pitanje za odbranu iz vazdušnog prostora jeste nabavka raketnog sistema PVO srednjeg dometa. Ovo pitanje već godinama je na vrhu liste prioriteta vojnog vrha Srbije, a svoj konačni oblik dobiće u najavljenom Strategijskom pregledu odbrane, kao i Planu opremanja Vojske Srbije za period do 2030. godine. Ovi dokumenti su u fazi izrade, a planirano je da budu usvojeni u narednih pet meseci.

Arhiva

Iako je nedavna nabavka ruskog PVO sistema "Pancir" ublažila problem zastarelosti sistema za odbranu iz vazduha, ovo pitanje nije trajno skinuto sa dnevnog reda. Još uvek se traži rešenje i za zastarele i nedovoljne radare, koji znatno ograničavaju odbrambene sposobnosti naše vojske. Poznavaoci raketne tehnike rešenje na nešto duži rok vide u kupovini, ali i u modernizaciji postojećih raketnih sistema "neva" i "kub". Ovo naoružanje iako proizvedeno još u eri Hladnog rata i dalje ima potencijal za unapređenja, a mogućnosti za ovu vrstu projekata razmatrane su u saradnji sa Belorusijom.

Arhiva

- Kao jedno od rešenja za odbranu iz vazduha na većim visinama najčešće je pominjan ruski sistem "Buk M2". Osim što je reč o pouzdanom i proverenom sistemu, kao tehnološki produžetak "kuba" kojim raspolaže Vojska Srbije, bio bi blizak našim posadama. Kupovina je najavljena još početkom 2017. godine, ali pregovori još nisu zatvoreni - kaže sagovornik "Novosti" iz Vojske Srbije.

RUMUNIJA DOBIJA "PATRIOT"

EVENTUALNOM nabavkom kineskog sistema FK-3, koji po mogućnostima odgovara ruskom S-300, Srbija bi se pridružila Rumuniji i Bugarskoj, čije vojske jedine u regionu mogu da postave raketnu odbranu svoje teritorije i na većim visinama. Rumuni bi do kraja godine trebalo da stave u funkciju američki raketni sistem "Patriot", koji je plaćen gotovo četiri milijarde dolara. Bugarska svoje nebo zaključava proverenim ruskim sistemom S-300, koji bi mnogi domaći stručnjaci voleli da vide i u Vojsci Srbije.

Strateški dokumenti o budućim nabavkama svakako će imati u vidu i kineski raketni sistem FK-3, koji se smatra kineskom verzijom ruskog S-300. Mogućnost za kupovinu ovog sredstva bila je prošle godine tema na više susreta najviših delegacija Srbije i Kine. Kinezi su, prema saznanjima "Novosti", pokazali spremnost da nam prodaju ove rakete, i to pod izuzetno povoljnim uslovima. Pregovori započeti na visokom nivou još uvek nisu okončani, a epilog ovog posla mnogi vide u sledećih nekoliko godina.

U Ministarstvu odbrane kažu da će se u Planu opremanja Vojske Srbije u narednoj dekadi naći samo naoružanje naophodno za podizanje sposobnosti naše vojske prema proceni rizika i pretnji.

- U pripremama za izradu ovih dokumenata, koja su logičan nastavak Strategije odbrane, razrađeno je nekoliko scenarija ugrožavanja bezbednosti Srbije. To su sve parametri na osnovu koga će biti planirane srednjoročne nabavke - ističu u ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Coa

29.07.2020. 11:29

@Milan M - Ne radi se o dometu vec o visini. Nas su gadjali avioni koji su bili iznad visine dejstva nase pvo. A to bi bilo koja verzija s-300 ili s-350 ili buk-3 ili ovaj kineski fk-3 zadovoljile

Luka

29.07.2020. 15:22

@Coa - Buk- M3 tek ulazi u Ruske vazduplovno-kosmičke snage tako da nam ne bi ni prodali a za zaštitu vazdušnog prostora bi bio dovoljan buk-M2 i sistemi Pancir-S1m ( po šest diviziona oba sistema) i nebo nad Srbijom je zaključano.A ukupna cijena svega ovoga je oko 600 miliona €

DW

29.07.2020. 11:56

Mislim da malo kasnimo za događajima. Naročito kada se raspravlja o Kosmetu. S - 350 Vityaz je ono što nam treba. Uzgred, dobru PVO ne čine samo rakete već i radari dugog dometa za rano upozoravanje kao i avijacija, i sve to u odgovarajućem broju.

Vaske

29.07.2020. 12:19

S350 Vitjaz, rešava veliki broj zadataka za srpski PVO, uz radare za rano upozorenje i eventualno 10 Miga 35 sa po 30-50 raketa vazduh-vazduh (dalekometnih) srpsko nebo bi bilo slobodno u narednih 10-15 godine.

Zoran

29.07.2020. 20:08

Zasto Fiat 500 nece niko da kupi?Zato sto je posle 10god. zastareo.Zasto niko nece da kupi Mig 29?Zato sto je zastareo.Zasto da kupujemo PVOproizveden pre 20+godina?Treba kupiti nesto novo i savremeno ,makar bateriju po bateriju.Vise se isplati jer stariji sistemi ne mogu da se nose sa novom tehnologijom.

SerbiX

29.07.2020. 20:47

@Zoran - Naoružanje nije isto što i auto. Ne zastareva tako brzo, a može i da se modernizuje. Čak i SAD u svom arsenalu ima oruđe i oružje staro preko 30,40 godina.