DIREKTORKA BATUTA OTKRILA: Evo da li će deca morati da nose maske

Tanjug

20. 07. 2020. u 15:41

ДИРЕКТОРКА БАТУТА ОТКРИЛА: Ево да ли ће деца морати да носе маске

Foto: Depositphotos

DECA će nositi maske ako to propišu lekari, a u vrtićima ostaje držanje distance, provetravanje prostora i higijena ruku, istakla je danas direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će postojati obaveza nošenja maski za deci i mališane u vrtićima i istakla zanačaj nošenja maski bez obzira na uzrast.

Ukazala je da je isključivo stav pedijatara da insistiranje da deca nose maske nije nabolja preporuka.

-Epidemiolozi koji stručno savetuju predškolske ustanove i kadar koji radi u zdravstvenim ustanovama definisaće pravila koja su preventivana, kao što su poštovanje distance i korisćenja zaštitnih maski kada su u pitanju kadrovi koji rade u vrtićima. Za decu koja imaju imunološki osetljiviji status ili respiratore probleme samo u konsultaciji sa lekarom biće određeno da li nose masku-kazala je Jovanović.

Rekla je da je prema evropskoj zdravstvenoj ustanovi ECDC preporuka da deca od dve godine naviše treba da nose maske, a kod nas se ta preporuka primenjuje u skladu sa stanjem dece.

Ako se radi o otvorenom prostoru, prema njenim rečima treba onemogućiti okupljanja u većem broju, a da se se maske propisuju u posebnim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)