MINISTAR LONČAR: Laboratorija Vatreno oko radi punim kapacitetom

Tanjug

20. 07. 2020. u 14:27

МИНИСТАР ЛОНЧАР: Лабораторија Ватрено око ради пуним капацитетом

Foto: N. Skenderija

LABORATORIJA „Vatreno oko“ radi u punom kapacitetu i bez zastoja, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je bilo kašnjenja sa rezultatima testa na virus korona jer je nedostajala jedna od komponenti za obradu uzoraka, ali da se situacija stabilizovala.

-Bilo je zastoja u jednom momentu jer nije na vreme stigla jedna od četiri neophodne komponente, ali stanje se stabilizovalo. Laboratorija radi punim kapacitetom i sve funkcioniše kako treba. Prioritet su pacijenti sa simptomima-rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar je primetio da je mnogo nejasnoća oko statističkih podataka o broju testiranih i pozitivnih i pojasnio da se dešava da se u jednom danu testira veliki broj pacijenata koji treba da izađu iz bolnice i da, ukoliko su ponovo pozitivni, ne mogu da se računaju kao novi slučajevi jer se, kaže, već vode kao oboleli.

-Da ne govorimo o tome da imamo slučajeve da u istom danu osoba ode da se testira u tri laboratorije jer razmišlja da, ako u jednoj ima zastoja, dobiće rezultate iz druge. Tako da se za jednog čoveka dobiju tri analize, a ne mogu se sve računati-naveo je Lončar.

Naglasio je da će sistem i dalje biti najviše skoncentrisan na pacijente, a da će analize i statistike raditi oni koji se time bave.

-Naš prvenstveni zadatak su ljudi i njihovo zdravlje i životi- rekao je Lončar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)