OD 1. JANUARA DAME RADE DVA MESECA DUŽE: Uskoro novi uslovi za penzionisanje žena kao i za prevremeno napuštanje radnog mesta

J. Ž. S.

09. 12. 2021. u 09:49

SVAKOG decembra u filijale PIO fonda širom Srbije godinama stiže veći broj zahteva za penzionisanje u odnosu na ostale mesece. Pomeranje starosne granice za penzionisanje svakog 1. januara razlog je zbog koga se mnogi osiguranici odluče upravo na ovaj korak.

ОД 1. ЈАНУАРА ДАМЕ РАДЕ ДВА МЕСЕЦА ДУЖЕ: Ускоро нови услови за пензионисање жена као и за превремено напуштање радног места

Foto Tanjug

Prema podacima Fonda PIO, broj novih korisnika penzije u Srbiji za period od januara do septembra ove godine je 64.275, dok ih je 2020. penzionisano 79.290. Po Zakonu o PIO za odlazak u starosnu penziju od 2022. godine damama će uz staž u trajanju od 15 godina biti potrebno 63 godine i četiri meseca života, umesto dosadašnjih 63 godine i dva meseca.

- Za muškarace uslov ostaje isti kao i u 2021. godini, što znači 65 leta i 15 godina staža - kažu Fondu. - I za jedne i za druge važi pravilo da ukoliko imaju 45 godina staža osiguranja, stiču pravo na starosnu penziju, bez obzira na godine života. Zaključno sa 31. decembrom prošle godine pravo na prevremenu starosnu penziju ostvarilo je 54.230 osiguranika.

Kako pravila nalažu, u zavisnosti od toga koliko su ranije napustili radno mesto njima se sa čeka skida i do 20 odsto iznosa, odnosno za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju 0,34 procenta.

U PIO objašnjavaju da se od Nove godine menjaju delimično i uslovi što se tiče odlaska u prevremenu penziju i to za oba pola. Za muškarce to će biti 40 godina u radnoj knjižici i 59 godina i šest meseci života. Dame će pre vremena moći da napuste radno mesto sa 39 godina i osam meseci staža osiguranja i 59 leta.

- U prethodnoj godini od ukupnog broja penzionisanih, najviše ih je bilo iz kategorije zaposlenih 68.116, zatim iz samostalnih delatnosti 7.225, dok je penzionisano 3.949 poljoprivrednika - ističu u PIO.

I u ovoj godini situacija je gotovo identična. Od januara do septembra, najviše je bilo penzionera iz kategorije zaposlenih - 55.523, zatim iz samostalaca - 5.880 i paora - 2.872.

Izmene Zakona o PIO koje su nedavno uvele promene kod donošenja privremenih rešenja je njihov broj smanjio. Međutim, ova rešenja i dalje se donose za osiguranike koji u momentu ostvarivanja prava na penziju nemaju podatke o plaćenim doprinosima za sve periiode osiguranja.

- Svako privremeno rešenje o penzionisanju od sada je vremenski ograničeno na tri godine. To znači da ukoliko se u tom vremenskom periodu nedostajući podaci iz staža ne prikupe, akontativni iznos penzije iz privremenog rešenja postaće konačan, a fond PIO će doneti odgovarajuće rešenje po službenoj dužnosti - objašnjavaju u Fondu.

ČEK NA VREME

ISPLATA penzije se ne dovodi u pitanje kada penzioner umesto konačnog dobije privremeno rešenje. Ček će stizati i po privremenom sve dok se ne steknu uslovi da se novim rešenjem odluči o konačnom iznosu. To što je privremeno, ne znači da je pravo na penziju na bilo koji način ograničeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije