SVETSKI ŠAMPION IZ SRBIJE: Andrej Živanović osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike

Tanjug

05. 12. 2021. u 22:34

CENTAR za razvojnu edukaciju "Malac Genijalac" saopštio je večeras da je na Međunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike zlatnu medalju osvojio polaznik te škole Andrej Živanović, desetogodišnjak iz Beograda.

СВЕТСКИ ШАМПИОН ИЗ СРБИЈЕ: Андреј Живановић освојио златну медаљу на Међународној олимпијади из менталне аритметике

Foto: Obrazovni centar Malac genijalac

Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a najbolji rezultat na svetu ostvario je na onlajn olimpijadi, koja je u organizaciji Centra „Abakus“ iz Moskve okupila talente širom sveta.

Preko 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje veštine brzog mentalnog računanja i rešavanja logičkih zadataka.

Šampion iz Srbije je bio najuspešniji u brzom mentalnom računanju - 200 dvocifrenih brojeva, koje je rešio za 60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva za samo 40 sekundi.

Pored šampionskog mesta, još dva polaznika škole “Malac Genijalac” osvojila su vredna priznanja.

Tako se u kategoriji najmlađih učesnika šestogodišnji Stefan Popović iz Beograda okitio bronzanom medaljom, dok je njegov vršnjak, Konstantin Mladenović, takođe iz Beograda, osvojio četvrto mesto.

Takmičari su pored brzog računanja rešavali i zadatke iz neobične matematike, odnosno posebnu vrstu logičkih zadataka, koje su morali rešiti u kratkom vremenskom intervalu.

Zadaci su bili tako osmišljeni da su se takmičari oprobali u pet različitih kategorija razmišljanja: logičko, apstraktno, kombinatorno, algoritamsko i naravno - aritmetičko.

Pobednici su bili oni takmičari koji su najbrže rešili zadatke.

"Čestitatamo Andreju, Stefanu i Konstantinu, njihovim učiteljicama, ali i svim Malcima koji su učestvovali na svetskoj Olimpijadi!" -  poručuju iz škole "Malac Genijalac".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta