STIŽE VELIKA PROMENA VREMENA: Objavljena najnovija vremenska prognoza, biće i snega

Novosti online

02. 12. 2021. u 12:00

NAJNOVIJA vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila pokazuje da će danas biti relativno toplo, a krajem dana stiže promena vremena.

СТИЖЕ ВЕЛИКА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Објављена најновија временска прогноза, биће и снега

Foto: D. Balšić

U petak i subotu biće osetno hladnije, a u petak veći deo dana padavine, dok će sneg biti moguć i ispod 500 metara nadmorske visine.

U subotu će jutro biti veoma hladno, u toku dana suvo i hladno.

Nedelja donosi manje otopljenje, a zatim sledi novo pogoršanje i zahlađenje koje bi oko 7. decembra nizijama moglo doneti nešto konkretniji sneg. Nakon 9. decembra stoji signal za otopljenje, navodi Čubrilo.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vreme danas

U četvrtak tokom većeg dela dana malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo. Posle podne, prvo na zapadu, jugozapadu i jugu regiona naoblačenje sa kišom koje bi se zatim u toku noći ka petku proširilo i nad ostali deo regiona.

To bi uslovilo kišu i osetnije zahlađenje. Ispred fronta vetar umeren i jak južni, a iza fronta jak severozapadni, u zoni fronta na kratko ponegde i olujan.

U četvrtak dnevni maksimum od +9 do +17 stepeni Celzijusa, a u petak osetno hladnije uz maksimum od 0 do +7 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za vikend

Subota donosi umeren, ponegde i jak mraz, najviše na severu gde će jutro biti vedro kao i nad planinskim predelima.

Minimum od -5 do 0 stepeni Celzijusa u nizijama i do oko -10 lokalno na planinama. U subotu dnevni maksimum od 0 do +5 stepeni Celzijusa. Severozapadni vetar će oslabiti.

Drugog dana vikenda novo naoblačenje, prvo na zapadu i jugozapadu. Uslediće i manje otopljenje te se posle zanatno ređeg i slabijeg mraza u nedelju ujutro dnevni maksimum treba kretati od +6 do +12 stepeni Celzijusa.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vremenska prognoza za iduću nedelju

Početkom naredne nedelje uz razvijanje sekundarnog ciklona nad Jadranom i jačanjem grebena anticiklon nad Skandinavijom ka nama će sa severa priticati hladan, a sa juga topao vazud.

Sudarom te dve vazdušne mase snega bi prolazno moglo biti i u nizijama, ali kako će uslovi za sneg biti marginalni, tek oko subote će se potencijal za sneg u nizijama kvalitetnije proceniti, ističe Čubrilo.

Sredinom sledeće nedelje posle vrlo hladnog jutra, gde će mrazevi ponegde i u nizijama biti ispod -5 stepeni Celzijusa, dnevni maksimum od 0 do +4 stepena Celzijusa.

Zasada deluje da bi ovo zahlađenje bilo prolazno i da bi već oko 10. decembra usledilo osetnije otopljenje, ali taj deo sinoptike je van pouzdanijeg opsega prognoze.

U četvrtak posle toplog većeg dela dana posle podne prvo na zapadu, a do petka ujutro i nad ostalim predelima, padavine, jak severozapadani vetar i osetnije zahlađenje uz spuštanje snežne granice na oko 500 metara nadmorske visine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade