GRADOVI PROTIV DROGE: Počela kampanja Udruženja "Izlazak", Vlade i sedam opština

V.C.S.

29. 11. 2021. u 13:42

GRADOVI protiv droge - Pruži ruku podrške. Ovo je ime kampanje koju su na isteku novembra, meseca borbe protiv bolesti zavisnosti, pokrenuli Udruženje "Izlazak", Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Srbije i sedam jedinica lokalne samouprave: Loznica, Šabac, Sremska Mitrovica, Bor, Majdanpek, Bačka Palanka i Novi Pazar.

ГРАДОВИ ПРОТИВ ДРОГЕ: Почела кампања Удружења Излазак, Владе и седам општина

PRES centar UNS

Kako su naveli u obraćanju javnosti, neophodna je puna društvena svest o bolestima zavisnosti, kako bi se došlo do pomaka i uticalo na smanjenje stope oboljevanja stanovništva.

- Znamo da je pojedinac odgovoran za svoje postupke, ali smo mi, kao društvo, odgovorni da pojedincu pružimo podršku kako bi napravio maksimum od svog životnog potencijala - navodi se u saopštenju.

U okviru projekta "Biram oporavak", Udruženje Izlazak i Vladina Kancelarija za borbu protiv droga organizovali su brojne sastanke širom Srbije, na kojima je prisustvovalo više od 250 predstavnika iz 77 opština. Akcenat je stavljen na ruralne sredine, gde je uočen nedostatak finansija, ljudskih resursa, stručnih obuka i edukacija, ali i neefikasna prevencija, nezainteresovanost roditelja, neadekvatni zakonski okviri. Uočena je i neinformisanost, kako samih zavisnika o mogućnostima tretmana, tako i profesionalaca koji se sreću sa njima i njihovim porodicama. Sve to vodi u kontinuirani trend rasta zavisničke populacije, kažu u "Izlasku".

Zbog važnosti uloge lokalne zajednice, oformljeni su Multidisciplinarni timovi na lokalnim nivoima, koji se sastoje od predstavnika državnih institucija, lokalnih samouprava, ustanova i organizacija civilnog društva. Budući da gotovo da ne postoji sredina u kojoj nema upotrebe droga, u Udruženju "Izlazak" se nadaju da će kampanjom uspeti da ujedine sve aktere koji se direktno ili indirektno bave tim problemom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)