DOKTOR BEKIĆ: Više strahujem od opuštanja tokom slava nego od omikrona

Novosti online

29. 11. 2021. u 09:19

DIREKTOR Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima "Galerija" i "Ušće" Zoran Bekić rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propusnice daju efekte.

ДОКТОР БЕКИЋ: Више страхујем од опуштања током слава него од омикрона

Foto: Printskrin

- Ako pogledamo kraj okotobra kada smo imali dnevno inficiranih između 6.000 i 7.000 – sada je taj broj između 2.000 i 2.500, manji je pritisak na kovid bolnice i kovid ambulante - rekao je Bekić.

Prema njegovim rečima, sada je stvar bolja nego što je bila.

- U Domu zdravlja Savski venac krajem oktobra bilo je između 400 i 500 pregleda dnevno, a sada je između 200 i 250, vikendom manje. Veliki je broj preminulih. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju - kaže Bekić.

- Ako se u evropskim državama javlja peti talas i pojava omikrona, ne možemo očekivati ništa bolje ako ostanemo na ovom stepenu imunizacije - poručuje dr Bekić.

"Čim pada broj novozaraženih, pada i interesovanje za imunizaciju"

Izneo je podatak da je na Beogradskom sajmu i svim punktovima koji su u okviru Doma zdravlja Savski venac manje interesovanje za imunizaciju poslednjih dana, čim pada broj novozaraženih osoba, pada i interesovanje za imunizaciju.

Imunizuje se dnevno prvim dozama između 2.000 i 3.600 osoba, drugim dozama između 3.500 i 5.000, trećim dozama između 15.000 i 23.000 osoba – dnevno 25.000 do 28.000 imunizovanih osoba.

- Krajem oktobra dnevno smo aplikovali između 35.000. i 45.000 doza, prve doze su bile duplo veće, između 4.500 i 6.500 – opet se opuštamo i puštamo da korona preuzme inicijativu koja nas je svaki put skupo koštala - kaže Bekić.

Bekić podvlači da postoji direktna korelacija između broja imunizovanih i broja preminulih osoba. U državama koje imaju visok procenat imunizacije, kao Portugalija ili Danska, preko 85 odsto, broj preminulih lica je mali, dvoje, troje preminulih.

Prema njegovim rečima, ako pogledamo Rumuniju i Bugarsku, gde je stepen imunizacije nešto više od 30 odsto, stanje je katastrofalno, veliki je broj umrlih osoba.

- Kod nas je procenat imunizovanih nešto više od 58 odsto, to je iz ugla kolektivnog imuniteta malo i nećemo ništa postići ako stanemo sada, a usporili smo - rekao je Bekić.

 

Od čega se više strahuje – od novog soja ili slava i Nove godine

Bekić kaže da više strahuje od opuštanja tokom slava nego od omikrona. On se, kako kaže, pojavio i vremenom će stići kod nas.

Govoreći o deci i koronavirusu, Bekić ističe da je stanje bolje, škole rade klasično, ali ukazuje da je potreban oprez, pred raspust u Domu zdravlja Savski venac dnevno je bilo između 15 i 25 pozitivne dece, sada je do dvoje dece pozitivno.

Dodaje da su deca prenosioci virusa, sve su teže kliničke slike kod dece. U uzrastu od 12 do 17 imunizovano je 3,34 posto.

- Malo je i zato ćemo pratiti brojeve u školama i videćemo šta se dešava u ambulantama – da li će se preći na kombinovani model ili produžetak zimskog raspusta, što je u ovom stanju neophodno - kaže Bekić.

- Vakcine su bezbedne i štite naše zdravlje - zaključio je dr Bekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo