SRPSKI KJU-AR KOD OTVARA VRATA U EU: Kako u Evropskoj uniji funkcioniše kovid-propusnica izdata u našoj zemlji

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

21. 11. 2021. u 08:00

VAŠ sanitarni sertifikat je aktiviran! To od petka, na osnovu unetog srpskog kju-ar koda sa sajta e-uprave piše na zvaničnoj francuskoj aplikaciji "Svi protiv kovida" kojom se preko mobilnih telefona upravlja ličnim podacima vezanim za propusnice tokom pandemije u ovoj zemlji. Uz validni kju--ar kod stoje zastave Srbije i EU.

СРПСКИ КЈУ-АР КОД ОТВАРА ВРАТА У ЕУ: Како у Европској унији функционише ковид-пропусница издата  у нашој земљи

Kontrola sertifikata iz Srbije u zemljama EU pokazuje da su aktivirani

To i praktično znači da svi vlasnici EU digitalnog zelenog sertifikata izdatog u Srbiji mogu nesmetano da funkcionišu u zemljama EU, da prolaze granice, ali i da ulaze u restorane, bioskope, muzeje, pozorišta.

Dopisnik "Novosti" je, sa jednim našim građaninom koji je doputovao u turističku posetu, uspešno proverio važenje ovog dokumenta u jednom od pariskih restorana, naručivši kafu. Bez ovog sertifikata, u Gradu svetlosti nije moguće otići na utakmicu, ući u bolnicu ili otputovati vozom na dalje destinacije. Ne primaju goste čak ni u bašte restorana, koje u ovo doba godine i dalje rade, sa spoljnim grejačima.

- Novi sertifikati nam dosta pomažu, jer smo do sada morali stalno da objašnjavamo i pokazujemo domaće potvrde, nadajući se da će nas pustiti u muzeje koje smo obilazili. Srećom, nismo imali većih problema, ali sada će, svakako, sve biti mnogo lakše - kaže nam Dragan iz Beograda, koji sa suprugom i dvoje dece boravi ovih dana u Parizu u poseti rođacima.

To je i konkretan rezultat najnovije odluke Evropske komisije da Srbiju uvrsti na listu zemalja čije sertifikate priznaje na svojoj teritoriji.

Srpska porodica, koja je u Pariz došla nekoliko dana pre stupanja na snagu nove odluke, sve je, naknadno, tokom boravka, brzo završila, preko interneta, na sajtu e-uprave. Potvrde su, preko računara u Parizu, izdate za svega nekoliko minuta. Nije, čak, potrebno ni da se odštampaju, već se sve završava elektronskim putem, od unosa podataka, do učitavanja koda, preko ekrana, u mobilne telefone.

To, ujedno, olakšava i putovanja. Na aerodromima su putnici do sada na uvid pokazivali potvrde o izvršenoj vakcinaciji, dok sada one mogu da se učitavaju, što će ubrzati proceduru. Ipak, zavisno od države, postoji mogućnost da se potvrde i dalje ručno pregledaju, jer neke zemlje ne priznaju kinesko i rusko cepivo.

- Putnici treba pre dolaska da se o tome detaljno raspitaju pri predstavništvima zemalja u koje dolaze - posavetovala je u izjavi za "Novosti" portparolka Evropske komisije Kataržina Kolanko.

Dopisnik "Novosti" je prethodnih dana bio u kontaktu sa našim građanima koji su sa dve kineske vakcine i trećom dozom "fajzera" bez problema prošli carinsku kontrolu na aerodromu "Šarl de Gol" u Parizu. Sada bi to sve trebalo da bude još jednostavnije.

Učitani kju-ar kod, u ovakvoj kombinaciji pokazuje oznaku "fajzer 3/3". Ko je primio prvu dozu, na primer, "astra zeneke", a drugu "fajzera", stoji mu "fajzer 2/2". U principu, navodi se samo proizvođač poslednje doze, uz broj primljenih cepiva.

Do sada su naši građani u Francuskoj imali mogućnost da domaće sertifikate pretvore u francuske.

NEGDE MOGU I TESTOVI

OSIM vakcina, za validni kju-ar u Francuskoj važe i testovi. PCR ne sme da bude stariji od 78 sati, a antigenski od 48. Takođe, može da se priloži i potvrda o preležanoj bolesti, u razmaku od 11 dana do 6 meseci. Neke zemlje, međutim, više ne priznaju testove kao propusnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista