PREMIJERKA BRNABIĆ: Odluka o pomeranju raspusta nakon Kriznog štaba, sve zavisi od epidemiološke situacije

Tanjug

18. 11. 2021. u 22:53

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras povodom navoda o eventualnom pomeranju zimskog raspusta u školama, da prvo treba razmotriti šta savetuje medicinski deo republičkog Kriznog štaba i onda donostiti odluke.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Одлука о померању распуста након Кризног штаба, све зависи од епидемиолошке ситуације

Foto N. Fifić

- Stvarno je važno za decu da idu u školu. Ovo sada predugo traje, u martu će biti dve godine. Koliko god mi dobro sproveli onlajn nastavu, ipak to ne može da se poredi sa pravom nastavom u školama - rekla je predsednica Vlade za televiziju B92.

Kada je u pitanju eventualno pomeranje zimskog raspusta u školama, i nekih najava da bi mogao da počne dve nedelje ranije, Brnabić je saopštila da će razmotriti šta savetuje medicinski deo republičkog Kriznog štaba za suzbijanje pandemije korona virusa.

Premijerka je rekla da je njeno mišljenje da dok situacija ide na bolje treba držati stvari ovakve kakve jesu, da bi se dobio prostor za manevar u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i potrebe za radikalnijim merama.

Ona je istakla i da je važno da deca idu u školu ne samo zato što je škola za njih najbezbednija,već i zato što sada imamo već generacije koje su provele dve godine van škole i da je potrebno naći balans što je važno, kako je rekla premijerka, između ostalog i za mentalno zdravlje mladih ljudi i njihovu socijalizaciju.

Dodala je i da će narednih dana imati konsultacije sa medicinskim delom kriznog štaba oko epidemiološke situacije i eventualnih novih mera koje bi mogle biti uvedene u zavisnosti od očekivanja daljeg razvoja situacije.

Premijerka je posebno naglasila da je danas posle dužeg vremena ispod 20 odsto pozitivnih od broja testiranih.

- Očekujem da ćemo sledeće nedelje imati sednicu Kriznog štaba, da li će biti neke mere, ili neće biti neke mere, zavisi od epidemiološke situacije i najviše zavisi od toga kako nam ide vakcinacija - naglasila je Brnabić.

Dodala je da ovu pandemiju možemo pobediti samo vakcinacijom i iznela podatak da je preko 3.070.000 građana, odnosno do 57 odsto vakcinisanih, kao i da je još uvek nezadovoljavajuća vakcinacija kod mladih.

Ona je najavila da će sutra na događaju u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Univerziteta u Beogradu voditi razgovore sa studentima o vakcinaciji uz prisustvo Srđe Jankovića, člana Kriznog štaba i apelovala na sve koji nisu vakcinisani da to urade kako bi, kako je naglasila, sačuvali sebe i druge oko nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri