PREMIJERKA OČITALA LEKCIJU: Potpuno je jasno zašto uz Kosovo mora da stoji reč takozvano

Tanjug

15. 11. 2021. u 19:32

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u skladu sa situacijom na terenu, činjenicama i stavovima najrelevantnijih institucija, poput UN, ali i ponašanjem Prištine prema sopstvenim aktima, poptuno jasno zašto uz Kosovo ili vojsku Kosova mora da stoji reč takozvano.

ПРЕМИЈЕРКА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ: Потпуно је јасно зашто уз Косово мора да стоји реч такозвано

Foto: Tanjug/S.A.

Brnabić je to rekla na 101. seminaru Rouz Rot koji u naredna tri dana u Domu Narodne skupštine organizuje Parlamentarna skupština NATO.

Na pitanje parlementarke iz Severne Makredonije zašto govori takozvano Kosovo, premijerka je podsetila da Prišitna ne poštuje ni svoje akte, a ni Briselski dogovor, dodajući da je nerazumno očekivati da se ide u pregovore o drugom sporazumu kada ni devet godina nakon prvog nisu ispunili obaveze.

- Sve što sam govorila u skladu je sa stiuacijom na terenu kako je Kosovo viđeno od strane najrelevantnijih međunarodnih organizacija kao što su UN, ali i preko 50 odsto članica UN koje nisu priznale i prihvatile jednostrano priznatu nezavisnost naše pokrajine - odgovorila je Brnabić na seminaru kojem prisutvuju i brojni parlametarci iz Norveške, Turske, Švajcarske, Luskemburga, država nastalih raspadom S S SR-a, kao i iz regiona.

- Ne prihvatamo i ne priznajemo jednostrano progalšenu nezavisnot Kosova, to nije u skladu ni sa našim Ustavom ni Rezolucijom 1244 (SB UN) - rekla je ona.

Premijerka je naglasila da Kosovo u UN nema stolicu i nije međunarodno priznati entitet u skladu sa međunarodnim normama.

Prema njenim rečima, poptuno je jasno zašto se govori na taj način.

- Potpuno je jasno i to da je Beograd iskreno posvećen dijalogu sa Prištinom, da smatramo da je nemoguće doći do dogovora o normalizaciji, uzajamno prihvatljivog i dugoročno održivog rešenja - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da moramo da se okrenemo budućnosti, da vidimo kako takve stvari da prevaziđemo i obezbedimo dugoročan mir i stablnost bez kojih nema boljeg kvaliteta života.

- I kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da mu dijalog nije jedan od pritorieta, već radna mesta, plate i kvalitet života, to prvenstveno znači dijalog sa Beogradom, jer bez rešenja nema ni stablnosti, ni otvaranja radnih mesta, ni prosperiteta - kazala je premijerka.

Brnabić je rekla da Priština i kod osnivanja vojske nije postupila u skladu sa svojim internim aktom - ustavom koji jasno kaže da ako se takve stvari dešavaju moraju da imaju podršku Srba, a Srbe niko nije pitao.

Toliko o toj oblasti i vladavini prava, rekla je Brnabić i naglasila da na strani Prišitne nije videla spremnost na dijalog, a što govori i sve veći napad na Srbe i protivljenje Zajdenici srpskih opština (ZSO).

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je naglasio da se ne govori o tzv. Kosovu jer je ono deo Srbije već o tzv. nezavisnoj državi, podsećajući u odgovoru severnomakdeonskoj poslanici na istorjiat sale u kojoj se učesnici skupa nalaze, kao i na to da je nekada služila svim republikama SFRJ, pa i Makedoniji.

Dodao je da zato želi da podseti šta su i ko bile pokrajine, a šta republike, koje su imale pravo na samoopredeljenje, što je, kako je podsetio, zaključila i Badinterova komisja na osnovu međunaodnog prava.

BONUS VIDEO: BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)