POKLONI JE OBRADOVALI, A RAZGOVOR JOŠ VIŠE: Članice Udruženja poslovnih žena posetile Dragicu Gašić, jedinu srpsku povratnicu u Đakovici

D. ZEČEVIĆ

18. 11. 2021. u 07:54

ČLANICE Udruženja poslovnih žena "Avenija" iz Lapljeg Sela kod Gračanice, obišle su u utorak po podne Dragicu Gašić, jedinu srpsku povratnicu u Đakovici.

ПОКЛОНИ ЈЕ ОБРАДОВАЛИ, А РАЗГОВОР ЈОШ ВИШЕ: Чланице Удружења пословних жена посетиле Драгицу Гашић, једину српску повратницу у Ђаковици

Foto Privatna arhiva

Obradovali su je i poklonima i snabdeli raznim potrepštinama, ali pozvali sve koju su u mogućnosti da pomognu ovoj povratnici i olakšaju joj život u teškim uslovima i potpuno neprijateljski nastrojenom okruženju.

- Plakala sam od sreće - drhtavim glasom, emotivno, govori Dragica Gašić za "Novosti".

- Obradovali su me svi pokloni. Svašta su mi donele te divne žene, ali meni mnogo više znači da mi neko dođe, da mi prijatelj pokuca na vrata i otvori ih. Da sa nekim u Đakovici progovorim na srpskom.

Prema rečima Gordane Đorić, predsednice ovog udruženja, osim što su želele da se upoznaju sa ovom hrabrom ženom koja je odlučila da se vrati u svoju Metohiju, ovom posetom članice Udruženja želele su da podrže Gašićevu u nameri da ostane da živi u svom stanu i gradu.

- Želeli smo da joj tako na damo iskrenu podršku i ohrabrenje da se lakše izbori sa nedaćama sa kojima se gotovo svakodnevno suočava, da shvati da nije sama i da ima mnogo nas koji smo svim srcem uz nju. Želeli smo, takođe, da joj predočimo da ćemo joj pomoći u svakom trenu. Istovremeno, to je bila i prilika da ohrabrimo sve one koji žele da se vrate na svoja ognjišta. Da im kažemo da smo mi tu kao organizacija i kao pojedinci koji će im u skaldu sa svojim mogućnostima pomoći da lakše ostvare svoje pravo i vrate se na svoju imovinu, ali isto tako i da nateramo tzv. prištinske institucije da sporovode zakone i omoguće raseljenima što brži i održivi povratak - kaže, za "Novosti", Gordana Đorić.

Foto Privatna arhiva

Ona posebno ističe srdačan i emotivan susret Dragice Gašić sa Marijom Novaković koja takođe želi da se vrati u svoj stan u Prištini i već se bori da ostavri svoje pravo.

- Moramo svojim primerom da pokažemo podršku i da pomognemo našim sugrađanima koji su uprkos teškim uslovima i okolnostima hteli da se vrate u svoje domove, da ostvare svoje osnovno ljudsko pravo da budu u svojim kućama, stanovima, gradovima i mestima iz kojih su proterani - priča Đorićeva i ne skriva nadu da će i Marija Novaković ostvariti pravo na povratak u Prištinu.

Dok je trajala poseta žena iz Lapljeg Sela Dragici Gašić, novčanu i drugu pomoć ovoj hrabroj ženi najavio je i Privremeni organ opštine Đakovica.

- Prikupili smo novčana sredstva za pomoć našoj heroini koja opstaje uprkos izolaciji i činjenici da ne može da izađe iz svog stana. U narednih nekoliko dana pomoć će joj biti uručena, a osim finansijske obezbeđena joj je pomoć u hrani i sredstvima za higijenu.

Članice udruženja u Dragičinom stanu i ispred njene zgrade, Foto Privatna arhiva

Uspeli smo, takođe, uz pomoć i podršku Kancelarije za KiM Vlade Srbije da radno angažujemo i Vuksana Gojkovića koji pomaže i obilazi Dragicu od njenog povratka u Đakovicu, a živi u povratničkom selu u Vidanju kod Kline - kaže za naš list Milenko Jovanović predsednik Privremenog organa Đakovice.

NE ZABORAVLjAJU NI MONAHINjE

OSIM Dragice Gašić koja opstaje u zaista teškim uslovima i kojoj ne dozvoljavavaju čak ni da kupi hleb u obližnjem marketu, ne zaboravljamo ni na monahinje manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, koje žive unutar manastirskih zidina i koje čuvaju pripadnici tzv. kosovske policije - kaže Milenko Jovanović (na slici) i dodaje da će predstavnici Privremenog organa opštine Đakovica i monahinjama uručiti novčanu kao i pomoć u hrani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda