MANJAK DA SE VRAĆA NA RATE: Udruženja penzionera predložila ministarki rada kako obeštetiti najstarije

J. Ž. S.

16. 11. 2021. u 09:11

DEO za koji su penzije od 1. novembra 2014. do 30. septembra 2018. bile umanjene mogao bi da bude nadoknađen, ukoliko Ministarstvo finansija prihvati predlog Udruženja penzionera "Nezavisnost", koji su u ponedeljak predstavili Dariji Kisić Tepavčević, ministarki za rad.

МАЊАК ДА СЕ ВРАЋА НА РАТЕ: Удружења пензионера предложила министарки рада како обештетити најстарије

Foto Nikola Skenderija

Kako je "Novostima" rekao Miloš Grabundžija, predsednik udruženja, rešenje bi trebalo da se usaglasi u narednih petnaestak dana.

- Ministarka Darija Kisić Tepavčević je voljna da se naš dugogodišnji problem reši, ali o tome ne odlučuje samo ona - kaže Grabundžija. - Predlog je da se novac koji je zbog fiskalne konsolidacije oduziman penzionerima 47 meseci vrati na isto toliko rata u istom iznosu. Smatramo da bi trebalo prvo da ga dobiju penzioneri sa najnižim primanjima, a kasnije i ostali.

Naš sagovornik navodi da će, ukoliko se predlog prihvati, sve biti regulisano zakonom, kako bi i oni koji su u međuvremenu preminuli bili obeštećeni kroz ostavinske rasprave.

Međutim, sredstva za realizaciju ovog predloga nisu planirana predlogom Zakona o budžetu za 2022. To znači, da bi ukoliko se predlog prihvati to moglo da se realizuje tek od 2023. godine.

U Udruženju penzionisanih vojnih lica, međutim, smatraju da je ovim potezom Vlada potvrdila da je za njih završena priča u vezi sa umanjenim penzijama i da na neisplaćenih 840 miliona evra bez kamate koliki je dug treba zaboraviti.

- Usklađivanje penzija početkom 2022. od 5,5 odsto nije dovoljno da pokrije ni rast cena, odnosno inflacije, tako da će prinadležnosti koje su prema analizi Ministarstva finansija tek 2021. dostigle realnu vrednost iz 2012. ponovo biti realno umanjene. Usklađivanje penzija po "švajcarskoj formuli" sa podacima koji kaskaju za inflacijom šest meseci je dodatno umanjenje ionako niskih primanja najstarijih - smatra Jovan Tamburić, predsednik ovog udruženja.

Budžetom, tvrdi on, nisu predviđena ni sredstva za ublažavanje teškog položaja poljoprivrednih penzionera koji dobijaju najnižu penziju od 12.582 dinara, a koja je manja od najniže penzije u kategoriji zaposlenih i samostalnih delatnosti od 15.004 dinara.

Većina ekonomista smatra da su uštede na penzijama bile nužne da bi se sprovela fiskalna konsolidacija i sprečio bankrot države. One su ostvarene tako što su različitim grupama penzionera primanja različito smanjena. Nekima za jedan odsto, a nekima za gotovo četvrtinu, dok 60 procenata penzionera nije imalo smanjenje.

NEOPHODNO POVEĆANjE

U UDRUŽENjU sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije smatraju da bi milijarda evra godišnje bila dovoljna za podizanje najniže penzije, vraćanje duga oštećenim penzionerima zbog smanjenja prinadležnosti i ukidanje doživotnih penala zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024