BIO JE "ŽIVI SVETAC" Građani o patrijaru Pavlu: "Ostavio je duhovno bogatstvo"

Tanjug

15. 11. 2021. u 17:14

POVODOM 12 godina od smrti patrijarha Pavla veliki broj vernika okupio se danas u manastiru Rakovica, a u anketi za Tanjug rekli su da patrijarha smatraju svecem i da ga pamte po izuzetnoj mudrosti, skromnosti i dobroti.

БИО ЈЕ ЖИВИ СВЕТАЦ Грађани о патријару Павлу: Оставио је духовно богатство

Foto Z. Jovanović

Sagovornica iz Beograda kaže da je patrijarh Pavle bio "živi svetac" i da je negovao sve vrednosti koje su potrebne za poziciju na kojoj se nalazio, te da najviše pamti njegovu rečenicu "Budimo ljudi".


- Pamtim ga kao patrijarha za sva vremena, bilo je patrijarha i pre i posle njega, ali on je bio pravi predstavnik - rekla je ona.

Bogdan Krstić sa Voždovca smatra da je patrijarh Pavle bio izuzetan čovek, koji je svojim primerom pokazao da je moguće živeti u skladu sa načelima koja se propovedaju te da je ostavio veliko duhovno bogastvo srpskom narodu.

- Čovek koji je imao takvu titulu, a koji je išao pešice, sam krpio cipele i kojem nije bilo važno šta će da obuče. Imao je razumevanja za sve i praštao ljudima i to je nešto što ga čini velikim - rekao je Krstić.

Sa tim je saglasan i Slavko Orlović iz Beograda koji patrijarha pamti po velikoj smirenosti i životu po hrišćanskim principima, navodeći da je bio "svetionik" za čitav srpski narod na koji bi trebalo svi da se ugledaju.

Kaže da dolazi jednom nedejno na njegov grob i dodaje da pamti mnoge citate i mudre rečenice patrijarha, te da se trudi da živi u skladu sa njima.

Sredovečni Beograđanin kaže da ga pamti kao čoveka koji je imao čistu dušu i koji je govorio u skladu sa onim što piše u Svetom pismu, te da je bio izuzetno strpljiv i da se trudio da razume svakog čoveka.

Naveo je po njegovom mišljenju jednu od najvažnijih izjava patrijarha: "Bila su i pre teška vremena, ali je bilo ljudi koji su dorasli svome vremenu i koji su bili saradnici božiji na planu spasenja srpskoga roda".

Da je patrijarh Pavle bio izuzetan čovek smatra i Ljubiša Stojanović, koji navodi da ga je upoznao još dok je služio vojni rok u Prizrenu ističući da je bio iznenađen njegovom smirenošću i dobrotom.

- Bio je izuzetno smiren čovek i uvek je težio opraštanju grehova. Viđao sam i druge patrijarhe, ali jedan je Pavle - kaže Stojanović.

Patrijarh Pavle koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.

Na dan sahrane na putu od Saborne crkve u Beogradu gde je kovčeg sa telom bio izložen, do porte manastira Rakovica ispratile su ga stotine hiljada poštovalaca.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja