NEDOREČEN STAV CRNE GORE O ATENTATU NA FERDINANDA: Predavanje istoričara Milovana Balabana na Jutjub kanalu KCNS

V.N.

29. 10. 2021. u 07:58

KAO zanimljivosti vezane za temu o kojoj je na ovoj tribini bilo reči, Milovan Balaban je istakao brojne nedorečenosti kada su u pitanju uloga i stav Crne Gore povodom atentata na Franca Ferdinanda, zatim ultimatuma poslatog Srbiji od strane Austrougarske – koji su naposletku eskalirali u rat velikih razmera.

НЕДОРЕЧЕН СТАВ ЦРНЕ ГОРЕ О АТЕНТАТУ НА ФЕРДИНАНДА: Предавање историчара Милована Балабана на Jутјуб каналу КЦНС

Foto: KCNS

Ipak, Balaban naglašava da srpski narod u Crnoj Gori nije imao nedoumica da li bi trebalo da se uključi u sukob, kakav god ishod bio, a najbolji reprezent ove misli bili su ljudi koji su na pravi način shvatali zajednički svetosavski i kosovski kult, ostavljen u amanet od strane predaka.

Crna Gora je često doživljavana kao remetilački faktor jer je bila nesiguran partner i nije se mogla kontrolisati. Zbog toga je u predvečerje rata vladala ideja kako bi je trebalo ubediti da ostane neutralna. Međutim, javno mnjenje u Crnoj Gori izražavalo je revolt čak i povodom blaćenja Srbije u štampi, dok je kralj Nikola bio u dilemi zbog bojazni od ruske reakcije.

- Bilo je samo pitanje forme kako će Crna Gora ući u rat – istakao je Balaban, uz detaljno objašnjenje kako je na sudbinu srpskog naroda uticao ovaj potez.

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu "Crna Gora i julska kriza 1914" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna