SPISKOVIMA SVEDOKA FALILI SAMO PEČATI: Na suđenju Gucatiju i Haradinaju u Hagu svedočila istražiteljka Zdenka Pumper

S. J. M.

18. 10. 2021. u 22:07

DOKUMENTA zaplenjena u tri navrata septembra 2020. godine u Udruženju ratnih vojnih vetarana OVK u Prištini identična su našoj bazi podataka, samo bez pečata. To su uglavnom zahtevi za pomoć od nadležnih srpskih organa, kao i zahtevi za koordinaciju sa spiskovima svedoka i potencijalnih svedoka, kao i dokazi vezani za zatočeničkim centrima OVK.

СПИСКОВИМА СВЕДОКА ФАЛИЛИ САМО ПЕЧАТИ: На суђењу Гуцатију и Харадинају у Хагу сведочила истражитељка Зденка Пумпер

Iskaz dao prvi svedok

U ovim spisima je zabeleženo da li je sa njima obavljen razgovor, šta su sve ispričali o zločinima OVK i da li će sa pojedinima biti razgovarano. Reč je o hiljadama stranica različitog materijala.

Ovo je u ponedeljak na suđenju predsedniku i potpredesedniku Udruženja veterana takozvane OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u Specijalnom sudu Kosova u Hagu, ispričala Zdenka Pumper, istražitelj Specijalnog tužilaštva - prvi svedok u ovom postupku.

Gucatiju i Haradinaju se sudi za ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, pozivanje na odmazdu i povredu tajnosti postupka. Oni su 7, 16. i 22. septembra prošle godine objavili imena, mesta boravišta, telefonske brojeve, zaposlenja i druge lične podatke i izjave svedoka Albanaca, Srba i Roma o zločinima OVK. Usput su ih vređali i pozivali javnost na KiM na odmazdu.

Istražiteljka Pumper je kazala da je neke od zaplenjenih dokumenata koja su joj predočena u sudnici ona sastavljala. Njen posao je, kako je navela, da razgovora sa svedocima, analizira dokaze i priprema materijale za tužilaštvo.

- To su bili i materijali na srpskom jeziku - kazala je Pumperova. - Takođe, i naši zahtevi Tužilaštvu za ratne zločine i policiji Srbije da istraži pojedine događaje, kao i njihovi izveštaji. Svi ti podaci nisu ranije bili objavljivani i tretirani su kao poverljivi. Imena tih svedoka nalazila su se u bazi zaštićenih svedoka tužilaštva. Svi zaplenjeni dokumenti bili su spakovani u kese za dokazni materijal. Njih je istražiteljima i obezbeđenju tužilaštva u Udruženju veterana predao njihov predsednik Gucati. Oni su vraćeni u tužilaštvo i kasnije su usvojeni kao dokazni materijali.

Zdenka Pumper

Tekst potpisa

Tokom postupka svedoku Zdenki Pumper su predočeni zaplenjeni dokumenti, a u situacijama kada se razgovaralo o njihovoj sadržini sednica je bila poluzatvorena za javnost, što znači da nije bilo tona tokom prenosa.

Gucati i Haradinaj su još od aprila prošle godine zastrašivali albanske svedoke, nazivajući ih kolaboracionistima i izdajnicima. Svu dokumentaciju uzetu iz tužilaštva sa izjavama svedoka su kopirali i delili medijima, koji su je objavili.

ODBIJENI ZAHTEVI ODBRANE

SUDSKO veće odbilo je u ponedeljak zahtev odbrane za izuzeće iz postupka jednog od tužilaca, jer bi mogao biti pozvan kao svedok. Obrazloženo je da zahtev nije podnet na vreme, pre početka suđenja, iako je odbrana znala za taj podatak još pre nekoliko meseci. Takođe su odbili i da se sa sajta Specijalizovanih veća i tužilaštva skloni saopštenje tužioca Džeka Smita, jer smatraju da se njime krši pretpostavka nevinosti okrivljenih.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu