DOMOVI POBEDILI KORONU: U ustanovama za smeštaj najstarijih građana vakcinacija imala dobar efekat

J. Ž. S.

15. 10. 2021. u 10:44

VELIKI broj stanara vakcinisanih još u prvom krugu imunizacije, gotovo da je iskorenio kovid iz domova za stare širom Srbije. Prema poslednjim zvaničnim podacima, trenutno je zaraženo 485 stanara i 323 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite do sada je 6.189, dok se sa koronom izborilo 3.296 radnika.

ДОМОВИ ПОБЕДИЛИ КОРОНУ: У установама за смештај најстаријих грађана вакцинација имала добар ефекат

Foto AP

Prema rečima Radoslava Milovanovića, predsednika Udruženja privatnih socijalnih ustanova, jedan broj stanara iz opravdanih razloga nije mogao da se vakciniše, pa su sada zaraženi, ali ima i onih koji su primili vakcinu, a razboleli su se.

- Većina prolazi kroz zarazu sa blažim simptomima, pogotovu vakcinisani, što je više nego dobro - kaže naš sagovornik. - Sve više je i pomoći lekara specijalista po domovima gde se kovid pojavio, čak nam dolazi i ekipa iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, koja kontroliše sprovedene epidemiološke mere.

Kako navodi Milovanović, njihovi saveti i PCR testiranje je od krucijalnog značaja u borbi protiv korone. U objektima i dalje važe određena pravila prilikom poseta kojih bi trebalo svi da se pridržavaju. Uputstva za posete u domovima za stare su ustanovljena na početku pandemije i striktna su. Nije dozvoljeno šetanje po domu i odlazak kod štićenika u sobe, već je ustanova u obavezi da obezbedi posete u velikoj prostoriji u prizemlju, u kojoj mora da se uspostavi odgovarajuće rastojanje između stanara.

- Iako nismo postavili kao uslov da posetioci budu vakcinisani ili revakcinisani, oni moraju da se pridržavaju svih epidemioloških preventivnih mera. Svaki dom mora da ima jednu osobu koja vodi evidenciju o posetama i uzima podatke od gostiju kako bi u slučaju pojave virusa mogli da identifikuju put unosa virusa ili da obaveste posetioce da se u domu pojavio kovid 19 - kaže predsednik udruženja.

SOBE POPUNjENE

SMRTNOST u sistemu socijalne zaštite nije veća nego bilo koje godine unazad.

- Nemamo situacije koje su bile u stranim zemljama, gde su sada domovi poluprazni. Naši su dosta popunjeni - rekao je Milovanović. - Domovi za stare su bezbedni i idealni za sve ljude koji iz bilo kojih razloga nemaju dovoljno dobre uslove u svojoj kućnoj sredini.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!