U BANJALUCI REDOVI ZA VAKCINE: Veliko interesovanje građana, naročito najstarijih, za imunizaciju protiv korone

S. M.

10. 04. 2021. u 07:26

NA banjalučkom Velesajmu počela je vakcinacija protiv virusa korona stanovništva starijeg od 65 godina bez zakazivanja termina, a građanima će biti na raspolaganju 10 ekipa zdravstvenih radnika. Na stotine građana je čekalo u redu od ranih jutarnjih sati da prime vakcinu "astra zeneka".

У БАЊАЛУЦИ РЕДОВИ ЗА ВАКЦИНЕ: Велико интересовање грађана, нарочито најстаријих,  за имунизацију против короне

Foto "Novosti"

Penzioner Veljko K. kaže, za "Novosti", da je došao da se vakciniše i nije mu bitno o kojoj se vakcini radi.

- Sećam se nekih drugih vremena kad su se isto primale vakcine i niko nije analizirao zašto i koja je vakcina. Samo se znalo da se treba primiti i da će nas zaštititi od bolesti.

Tako i ja danas dolazim na vakcinisanje - kaže Veljko.

Član tima Doma zdravlja Banjaluka za vakcinaciju Mladen Šukalo kaže, za "Novosti", da veliki odziv građana pokazuje da su oni prepoznali značaj vakcinacije kao najbolje mere u sprečavanju infekcije i širenja pandemije virusa korona.

- Veoma je bitno prepoznati značaj vakcinacije jer na taj način štitimo ne samo pojednice, već i zajednicu. Stičemo kolektivni imunitet u zajednici u kojoj živimo i samim tim sprečavamo širenje epidemije - kaže Šukalo.

SRBIJA FANTASTIČAN PRIMER

PREDSEDNICA RS Željka Cvijanović izjavila je da je dinamika imunizacije u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou i da se u narednim danima očekuje veća količina ruske vakcine protiv virusa korona.

Kad je reč o zemljama u okruženju, Cvijanovićeva je istakla da je Srbija fantastičan primer kako jedna država može da reaguje u vreme krize.

- Ali, to je država sa svim alatima i potencijalima, koja je izašla iz regionalnih gabarita i pokazala da na evropskom planu, ali i globalno, može da uđe u sam vrh. Mi smo na to ponosni i zadovoljni činjenicom da Srbija pomaže i drugima - dodala je Cvijanovićeva.

Foto "Novosti"

Od kada se sprovodi masovna vakcinacija u Srpskoj, navodi Šukalo, nije zabeležen nijedan ozbiljan neželjen događaj na primenu bilo koje vakcine, što, kako kaže, demantuje poluinformacije o teškim neželjenim dejstvima.

- Svaka vakcina je i efikasna i bezbedna i mogu da se jave očekivani neželjeni događaji u smislu lagane prolazne temperature i groznice, ali zbog toga su tu ekipe doktora koji će unapred odrediti da li neko ima prepreku da se vakciniše.

Vrlo mali je broj kontraindikacija za bilo koju vakcinu, pa i za ovu koja se primenjuje ovde, a to je "astra zeneka", naveo je Šukalo.

Prema njegovim rečima, vakcinacija na banjalučkom Velesajmu odvijaće se svakodnevno do 15.00 časova, a obezbeđen je dovoljan broj vakcina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini