ZBOG KORONE MANJE SRBA NA LITURGIJAMA: U crkvama u Uroševcu i Peći obeležene hramovne slave (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

11. 09. 2021. u 20:24

U CRKVAMA posvećenim prazniku Usekovenja glave svetog Jovana u Uroševcu i Peći danas su povodom hramovne slave služene liturgije, kojima je zbog epidemiološke situacije prisustvovao manji broj vernika nego proteklih godina.

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ СРБА НА ЛИТУРГИЈАМА: У црквама у Урошевцу и Пећи обележене храмовне славе (ФОТО)

Foto: Crkvena opština

Prema rečima sveštenika Trajka Vlajkovića,  koji sa suprugom i četvoro dece živi u hramu u Uroševcu, u kojem osim ove svešteničke porodice od nekadašnjih oko 13.500 srpskih žitelja, Srba više nema, ranijih godina je na ovaj praznik dolazilo po više stotina vernika, dok ih je ove godine bilo svega par desetina.

- Na žalost ova epidemiološka situacija je uticala da današnji praznikobeležimo sa manjim brojem vernika nego proteklih godina ali fala Bogu da nam vernici ipak iz godine u godinu dolaze - kaže otac Trajko koji svake nedelje i praznika služi liturgiju u hramu i najviše žali što nema više vernika.

Današnji praznik obeležen je i u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Peći gde je liturgiju služio arhijerejski namesik pećki Đorđe Stefanović uz sasluženje paroha pećkog Dragana Radovanovića .Zbog epidemiološke situacije na liturgiji u crkvi u centru grada bilo je manje vernika, ali praznik obeležavaju i povratnici iz okolnih metohijskih sredina.

I u ovom gradu osim dveju svešteničkih porodica u crkvi u centru grada sa konacima, odnosno tzv. Mitropoliji Pećkoj i još nekoliko žitelja kao i monahinja u pećkoj Patrijaršiji Srba više nema, dok je na području opštine Peć do 1999. godine živelo oko 30.000 Srba.

Desetak povratničkih porodica


NA području opštine Uroševac sada, pored sveštenika sa porodicom u samom gradu, živi svega desetak povratničkih porodica u selima Babuš i Babljak. Manastir posvećen svetim Arhangelima u okolnom Nerodimlju potpuno porušen, a poznati bor koji je car Dušan zasadio u ovom mestu je posečen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024