VRATA UNESKA I DALJE ZATVORENA: Beograd spreman da blokira članstvo Prištine u Međunarodnim organizacijama

D. M.

06. 09. 2021. u 11:00

PRIŠTINA nije zvanično podnela zahteve za članstvo u Intepolu i Unesku, ali Srbija je u pripravnosti i spremna je da reaguje ukoliko bude pokušaja da izdejstvuje stolice u ovim međunarodnim organizacijama.

ВРАТА УНЕСКА И ДАЉЕ ЗАТВОРЕНА: Београд спреман да блокира чланство Приштине у Међународним организацијама

sednica Krajem novembra Generalna skupština Interpola u Istanbulu, Foto AP

Iz državnog vrha poručuju da se pažljivo prate sve diplomatske aktivnosti Prištine i najvećih saveznika njihove nelegalne nezavisnosti, pogotovo imajući u vidu obaveštajne informacije da se albanske vlasti u pokrajini spremaju da od danas, kada prestaje da važi jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma, krenu u akciju lobiranja za nova priznavanja.

Iz Stejt departmenta su poručili da SAD ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja, a na koji su se obe strane obavezale prošlog septembra u Beloj kući. Međutim, pored proširenja liste država koje bi priznale lažnu državu, "na meti" Prištine posebno su Interpol, Unesko i Savet Evrope, gde su u više navrata bezuspešno pokušavali da dobiju status punopravne članice. Priština već godinama "pikira" i Svetsku zdravstvenu organizaciju, Svetsku trgovinsku organizaciju i OEBS.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je potvrdio da će Priština verovatno u narednom periodu pokušati da postane članica Saveta Evrope, ali da neće uspeti da uđe u Interpol ili Unesko:

- Prva njihova zvanična kandidatura će uslediti u danima pred nama i to će nama otvoriti prostor i onda ćemo im pokazati da možemo da ne sedimo skrštenih ruku i da možemo da im uzvratimo, i kako se štiti i poredak UN, pravni poredak u svetu i kako umemo da se borimo za naš narod i za svoju zemlju. Kada krenu u to, posle nekoliko dana videće da će druge zemlje povlačiti priznavanja.

U Unesko, čiji Izvršni odbor 15. i 16. septembra ima pripremne sastanke, a uoči sednice ovog tela u oktobru i Generalne skupštine u novembru, kako saznajemo, za sada nije stigla aplikacija Prištine.

Isti je slučaj i sa Interpolom, koji za kraj novembra ima zakazanu Generalnu skupštinu u Istanbulu. Prvu aplikaciju za članstvo u Interpolu, tzv. Kosovo podnelo je 2010, a potom i pet godina kasnije, ali ti zahtevi nikada nisu dospeli u fazu razmatranja. Kosovo je 2017. odustalo od zahteva za prijem u Interpol usled nedovoljne podrške za članstvo, a godinu dana kasnije, novembra 2018, nisu uspeli da dobiju potrebnu dvotrećinsku većinu posle dva kruga glasanja. Pre dve godine, aplikacija tzv. Kosova povučena je neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Čileu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da ne veruje da će dometi Prištine u obezbeđivanju novih priznavanja i članstva biti veliki:

- Bitno je da Srbija maksimalno radi na tome da u svakom trenutku ima "u rukavu" veći broj zemalja koje su spremne da opozovu podršku Kosovu, nego što ima država koje hoće da priznaju Prištinu. Ako uspemo u narednim mesecima da tri do pet zemalja povuče priznavanje, biće to veliki trijumf Srbije. To će i naterati Prištinu da ipak radi na postizanju kompromisnog rešenja sa Beogradom.

BEZ VEĆINE U UN

OD kada je Beograd pokrenuo kampanju povlačenja priznavanja Kosova, podršku Prištini uskratilo je 18 država. Prema podacima našeg Ministarstva spoljnih poslova, Kosovo nema većinu u UN, jer od 193 države članice - 92 države priznaju Kosovo, 96 ne priznaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!