UPALI SU I MOTKAMA MI SVE POLOMILI: Srpkinja iz Orahovca o napadu albanskih ekstremista na njenu kuću!

D. ZEČEVIĆ

11. 09. 2021. u 07:30

JOŠ sam pod lekovima za smirenje, a i srčani sam bolesnik. Pomislila sam da je zemljotres kada su nasilnici, oko pola tri ujutru, obili katanac i ušli na sprat kuće.

УПАЛИ СУ И МОТКАМА МИ СВЕ ПОЛОМИЛИ: Српкиња из Ораховца  о нападу албанских екстремиста на њену кућу!

Foto Kancelarija za KiM

Udarali su nekim motkama, polomili su i prozore, ali ne znam zašto su to radili i šta su tražili. Iako bunovna usudila sam se da sa baterijskom lampom izađem na terasu i napadači su tada pobegli, ali sam prethodno pozvala komšiju koji mi je rekao da odmah pozovem policiju.

Ovako sedamdesetčetvorogodišnja Mirjana Dedić (na slici), iz Orahovca, za "Novosti", opisuje atak na njen dom koji se dogodio u noći između srede i četvrtka. Kaže i da je policija ubrzo stigla, a da je ona u međuvremenu videla četvoricu mladića kako beže kroz voćnjak.

- Pričali su na albanskom, ali posebnim dijalektom koji je karakterističan za Orahovac - uplakana nastavlja Mirjana.

- Živim sama. Suprug mi je preminuo 2004, a deca žive u centralnoj Srbiji. Ja nisam htela da napustim kuću i imanje. Ovde živim više od 50 godina, rodila decu, ovde mi je sve.

Foto Kancelarija za KiM

Iako su pripadnici policije došli brzo i saopštili joj da je reč o izgrednicima koji imaju po 16-17 godina, Mirjana kaže da su takvi perfidni napadi Albanaca na Srbe dobro poznati.

- Uglavnom šalju maloletnike da napadaju i kradu, i potom se pravdaju da su to deca i da im ne mogu ništa. Upravo to mi je i policija saopštila, a napadi će se nastaviti - dodaje ova žena koja je radni vek provela u fabrici za proizvodnju vina i rakije "Orvin" u Orahovcu.

Foto Kancelarija za KiM

Napad na ovu Srpkinju uznemirio je i ostale Srbe u Orahovcu kojih ima svega oko 300, a 1999. bilo ih je oko 4.500.

Preostali Srbi u Orahovcu su često na meti albanskih ekstremista koji napadaju i stare i bespomoćne. Ne znam šta im je sada bio cilj, da li da pokradu ženu od 74 godine? Krajnji cilj im je svakako da i nju i preostale Srbe zastraše i da nas primoraju da se selimo - kaže Aleksandar Micić, predsednik Privremenog organa Orahovca.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade