DIZAJN UZ VERU U BOGA: Crkva SPC u Parmi kod Klivlenda dobila nagradu SAD (FOTO)

M. Lopušina

12. 09. 2021. u 08:30

NA ovogodišnjem takmičenju najbolje dizajniranih i izvedenih podova u Americi, koje organizuje američka asocijacija National Terrazzo and Mosaic Association (NTMA) iz Frederiksburga u Teksasu, prvo mesto osvojila je svetinja Srpske pravoslavne crkve iz Parme kod Klivlenda.

ДИЗАЈН УЗ ВЕРУ У БОГА: Црква СПЦ у Парми код Кливленда добила награду САД (ФОТО)

Foto XTMA

 Na takmičenju su učestvovali dizajneri iz SAD, Austrije, Srbije, Nemačke, Australije i ostatka sveta.

Po mišljenju stručnog žirija pod i zidovi u Hramu Svetog Save u Parmi najlepši su dizajnirani u SAD, gde postoji stotinak parohija, crkava, manastira, kapela i grobalja SPC.

- Prvo mesto u dizajnu osvojila je arhitektonska firma "Čupković arhitekčr LLC" iz Klivlenda za kreaciju podova i zidova srpskog manastira u Parmi. Odabrano je jednostavno polje, naglašeno bogatim simbolima predstavljenim u zamršenim medaljonima izrezanim vodenim mlazom u ključnim područjima ukrašenog svetilišta - rečeno je u obrazloženju žirija NTMA prilikom dodele prve nagrade dizajnerima.

Nagrađeni su Noel i Elejn Čupković, vlasnici firme i arhitekte, kao i njihov glavni dizajner Džef Hoskin. Noel Čupković je Amerikanac srpskog porekla, član SPC u Klivlendu, a sa suprugom Elejn firmu je osnovao davne 2004. godine.

- Verujemo da zajednički proces projektovanja čini vrhunske projekte i inovativna rešenja. Dizajn našeg manastira smo radili s mnogo ljubavi, duha i s verom u Boga - izjavio je Noel Čupković.

 

BEOGRAD

INTERESANTNO je da je na ovom takmičenju drugo mesto osvojio dizajn poda u "Beo šoping centru" u Beogradu. Rad je delo ruku Marija Kupčevskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna