NAŠI NAUČNICI TRAŽE RECEPT ZA MLADOST: Na Hemijskom fakultetu u Beogradu sa kolegama iz RF istražuju proces usporavanja starenja

Branka Borisavljević

05. 09. 2021. u 11:00

TAJNA formula za "eliksir mladosti" oduvek je bila izazov za naučnike.

НАШИ НАУЧНИЦИ ТРАЖЕ РЕЦЕПТ ЗА МЛАДОСТ: На Хемијском факултету у Београду са колегама из РФ истражују процес успоравања старења

PROJEKAT Dr Petar Ristivojević, Foto P. Milošević

Profesori Hemijskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa Departmana za farmaceutsku i toksikološku hemiju Instituta za farmaciju Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta, rade na otkrivanju najbolje kombinacije biljaka za stvaranje potpuno prirodnog preparata, koji će usporiti starenje kože. Projekat, pod nazivom SAPORUS, finansira Fond za nauku Republike Srbije, a prvi rezulatati očekuju se sledeće godine.

U razgovoru za "Novosti", docent dr Petar Ristivojević, rukovodilac projekta, kaže da se SAPORUS bavi istraživanjem ruskih i srpskih biljaka, kao i razvojem inovativne analitičke metodologije u cilju pronalaženja najaktivnijih ekstrakata i jedinjenja iz biljaka, odgovornih za usporavanje starenja kože.

- Ispitivali smo biljke iz Srbije, kao što su bosiljak, nana, kantarion, majčina dušica, neven, bokvica, ruzmarin, beli dud, glog, petrovac, list kupine, list maline, rtanjski čaj, šipurak, iva, podubica, hajdučka trava, kopriva i mnoge druge vrste - navodi profesor Ristivojević.

- Kolege iz Moskve ispituju biljne vrste prikupljene u Sibiru.

Kao jedan od krajnjih rezultata, imaćemo saznanje o najpotentnijim biljnim vrstama sa kozmetičkog aspekta. Biljni ekstrakti, koji su se generalno pokazali kao najaktivniji u antioksidativnim esejima, jesu petrovac, podubica, iva i glog.

NAŠ sagovornik ističe da je u planu optimizacija novih i inovativnih postupaka za brzu, jeftinu i jednostavnu identifikaciju jedinjenja od interesa za kozmetičku industriju. U istraživanjima će biti primenjene sofisticirane statističke i kompjuterske metode.

- Projekat je dobra polazna osnova za razvoj visokokvalitetnog proizvoda na bazi biljaka - kaže docent dr Ristivojević.

- U planu je korišćenje prirodne eutektičke smeše kao rastvarača umesto konvencionalnih čime bi se, u potpunosti "imitirali" prirodni uslovi. Za ovakav proizvod planiramo da tražimo finansijsku podršku. Metoda brze identifikacije bioaktivnih jedinjenja razvijena u okviru ovog projekta primenljiva je i na druge oblasti istraživanja u okviru kozmetičke, prehrambene i farmaceutske industrije.

SAPORUS je prva faza u razvoju budućeg preparata. Nakon identifikacije nekoliko najaktivnijih biljnih ekstrakata, planirano je da se uradi istraživanje tržišta.

- Do sada su merene i upoređivane antioksidativne aktivnosti biljnih ekstrakata, kao i kombinacije istih - objašnjava dr Ristivojević.

Dobijeni proizvod bi bio jedinstven po tome, što bi koristio samo najaktivnije biljne ekstrakte, njihovu najefikasniju kombinaciju.

STALNO USAVRŠAVANJE

- TOKOM postdoktorskog usavršavanja u Nemačkoj, Austriji i Južnoj Koreji sam naučio da je za uspešno bavljenje naučnoistraživačkim radom, najvažnije izlaziti iz standardnih okvira - smatra docent dr Ristivojević.

- Sve veće interesovanje za prirodnim sastojcima, dali su nam podstrek da sprovedemo istraživanje koje bi obuhvatalo ispitivanje biljaka koje rastu u Srbiji i Rusiji, kao i njihov potencijal u usporavanju starenja kože.

* * * * * * * *

TIM

PORED docenta dr Ristivojevića, sa srpske strane u timu su još četiri istraživača sa Hemijskog fakulteta, koji su se usavršavali na univerzitetima širom Evrope u različitim ekspertizama iz oblasti analitičke, medicinske hemije, kao i biohemije. To su dr Dušanka Milojković Opsenica, redovni profesor, dr Jelena Trifković, vanredni profesor, dr Ilija Cvijetić, asistent sa doktoratom i dr Maja Krstić Ristivojević, naučni saradnik.

Foto P. Milošević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)