KORONA PRESEK: Najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

Novosti online

11. 08. 2021. u 14:53

NAJNOVIJI korona presek pokazuje da je virusom u poslednja 24 sata zaražena je još 921 osoba.

КОРОНА ПРЕСЕК: Најновији подаци о епидемиолошкој ситуацији у Србији

Foto: V.N.

Na virus korona testirano je 11.229 građana.

Preminulo je 5 pacijenta.

Na respiratorima je 20 pacijenata.

Podsetimo, juče je u Srbiji bilo potvrđeno 792 slučaja korone, a preminule su četiri osobe.

VAKCINACIJOM ŠTITIMO NAJBLIŽE

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja istakao je da, nažalost, slučaj šestomesečne bebe i njenog dvogodišnjeg brata koji su zaraženi koronom, dokaz da treba da se vakcinišemo u što većem broju kako bismo zaštitili one koji to ne mogu, a među njima su i deca.

- Tamo gde je mnogo nevakcinisanih virusu je mnogo lakše da cirkuliše i širi se na sve redom. U Ljigu je slab odziv na vakcinaciju i tu je, nažalost, pogodno tle za koronu - kaže on.

LAMBDA SOJ JOŠ DALEKO, ALI OPASNIJI

LAMBDA varijanta virusa korona, sa tri mutacije na spajk-proteinu, zbog kojih je i zaraznija, i otpornija na antitela, otkrivena je do sada u 30 država. Pre ili kasnije, kako, za "Novosti", kaže virusološkinja dr Ana Gligić, možemo da je očekujemo i u Srbiji.

- Kao što je bilo i sa drugim sojevima, može se očekivati da i ovu mutantnu varijantu otkrijemo ne kod prvog koji je donese, nego kada već bude u populaciji - kaže dr Gligić.

KORONA ĆE POSTATI POPUT SEZONSKOG GRIPA

Epidemiolog dr Predrag Kon je rekao da ne zna da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi, biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države i dodaje kada možemo da očekujemo da će korona postati poput sezonskog gripa.

- Može da se očekuje realtivno skoro, već u toku sledeće godine. Virus će imati priliku da se održava, zbog onih koji se ne vakcinišu, ali će postati nešto drugo. Evo sad smo propustili priliku da se većom vakacinacijom spremimo za jesen jer je potrebno imati veći kolektivni imunitet u jednom preseku. Ovako se stvara priodni imunitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)