KORONA "KROJI" SPISKOVE: Interesovanje roditelja za produženi boravak dece posle nastave

B. Borisavljević

11. 08. 2021. u 09:34

GRUPE za produženi boravak od prvog do četvrtog razreda biće formirane u septembru, a od razvoja epidemiolške situacije će zavisiti da li će biti ograničenja broja mesta, kao što se dogodilo prošle godine.

КОРОНА КРОЈИ  СПИСКОВЕ: Интересовање родитеља за продужени боравак деце после наставе

Foto Arhiva

U školama čekaju preporuke Kriznog štaba, najpre o početku školske godine, a zatim i o produženom boravku i ostalim aktivnostima u školi.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, reč je o usluzi koja je od velikog značaja za roditelje koji nemaju kome da ostave decu posle škole dok su na poslu. On navodi da plate učitelja i učiteljica u boravku finansiraju Grad i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Grad Beograd godišnje za ove namene izdvaja oko 150 miliona dinara - kaže Gak.

- Protekle školske godine u 111 beogradskih škola, koje su imale potrebu za produženim boravkom, boravilo između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece koji finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći.

Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju u školi. Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava. Potrebna je inicijativa Saveta roditelja, saglasnost nastavničkog veća i odluka školskog odbora.

- Broj grupa zavisi od interesovanja roditelja za ovu uslugu koja je besplatna - navodi Gak.

- Roditelji plaćaju samo hranu ukoliko u njihovoj školi postoje organizovani obroci.

Sama organizacija obroka i aktivnosti dece tokom boravka su u nadležnosti škole i to je odgovornost direktora.

Prošle godine su, pojedine škole u kojima je bilo veliko interesovanje za boravak, tražile uverenja za oba roditelja da ne mogu da rade od kuće.

Zbog pandemije virusa korona i sprečavanja širenja infekcije, u produženom boravku u većini škola je bilo mesta samo za učenike čija oba roditelja moraju svakodnevno da odlaze na posao, a neke su tražile i radno vreme. Razlog je veliki broj zainteresovanih đaka i ograničen prostor na četiri kvadrata i manjak nastavnika.

U produženom boravku, u zavisnosti od škole, deca mogu imati samo užinu ili i ručak uz to. Prosečna cena užine je oko 80, a ručka od 150 do 200 dinara. Na mesečnom nivou roditelji treba da izdvoje oko 5.000 dinara.

USLOVI U boravku deca mogu imati ručak i užinu, Foto P. Milošević

DUPLIRANE DNEVNICE NASTAVNICIMA

Grad Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a na inicijativu nadležnih 2018. godine je povećana plata učiteljim i duplirao iznos dnevnice učiteljima u produženom boravku, koje su ranije iznosile 833 dinara, pa je bilo i malo zainteresovanih za rad.

U školskoj 2018/2019. godini Grad je angažovao i finansirao 176 nastavnika razredne nastave na poslovima produženog boravka u trećem i četvrtom razredu i 45 nastavnika koji su angažovani u prvom i drugom razredu. Osim toga, postoje i nastavnici koje angažuje Ministarstvo prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!