EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ APELUJE: Vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije - medicinari moraju biti vakcinisani

Tanjug

09. 08. 2021. u 09:48

DILEME nema, svi zdravstveni radnici moraju biti vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ АПЕЛУЈЕ: Вакцинација није ствар демократије него цивилизације - медицинари морају бити вакцинисани

Dr Branislav Tiodorović / Foto Tannjug

- Letnji period pokazao je da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih. Pogotovo se to vidi u tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance, ostale mere nisu toliko važne - rekao je Tiodorović za RTS.

Dodao je da, iako se mnogi ne slažu, ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta - Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Tiodorović navodi i da svi žele da školska godina krene regularno.

- Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih - istakao je epidemiolog.

Navodi da prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu.

- Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo, ne možemo to da radimo stalno - istakao je Tiodorović.

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih, može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

- Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad - istakao je epidemiolog.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regularno u školu.

Govoreći o festivalima, rekao da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a