VIRUS ZAPADNOG NILA ODNEO PRVE ŽRTVE U SRBIJI: Potvrđena dva smrtna slučaja - evo iz kojih okruga

Novosti onlajn

08. 08. 2021. u 14:33

DVA slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su završena smrtnih ishodom, zabeležena su u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОДНЕО ПРВЕ ЖРТВЕ У СРБИЈИ: Потврђена два смртна случаја - ево из којих округа

Foto: V. Danilov

Oboljenja su registrovana kod osoba muškog i ženskog pola, starosti 63 i 50 godina sa pridruženim hroničnim oboljenjima, iz Južnobačkog i Sremskog okruga.

- Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2021. godine Instituta za javno zdravlje Srbije) i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) na teritoriji Republike Srbije, do 6. avgusta registrovana su prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su se završila smrtnim ishodom - navedeno je u saopštenju.

Dalje, navodi se, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima sa šest lokacija na teritoriji Pančeva i dve lokacije na teritoriji grada Beograda.

- Do 30. jula i u zemljama Evropske unijeu humanoj populaciji prijavljeno je obolevanje od groznice Zapadnog Nila, u Italiji. Od početka sezone 2021. godine u zemljama EU prijavljena je jedna epidemije izazvana virusom Zapadnog Nila među konjima. Epidemija izazvana tim virusom nije registrovana među pticama.

Inače, infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula meseca 2012. godine. U periodu od 2012. do 2020. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 1032 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!