PRVE ZABRANE NA SKUPOVIMA: Epidemiološka situacija kod nas bolja nego u većem delu EU, ali su moguće nove mere

B. RADIVOJEVIĆ

07. 08. 2021. u 09:53

SA 36,5 obolelih na 100.000 stanovnika, po proseku za poslednjih sedam dana, Srbija je u petak bila na 35. mestu u Evropi. Iako se epidemija ponovo zahuktava, i sa 564 novoinficiranih, koliko smo imali za dan, situacija je kod nas i dalje bolja nego u dve trećine zemalja na Starom kontinentu.

ПРВЕ ЗАБРАНЕ НА СКУПОВИМА: Епидемиолошка ситуација код нас боља него у већем делу ЕУ, али су могуће нове мере

Mnogi se sa odmora vraćaju zaraženi / Foto AP

Zato je u epidemiološkom smislu za nas rizičan svaki ulazak iz država u kojima je učestalost obolevanja od kovida veća. Strani ili naši državljani koji dolaze, recimo, iz Francuske, Turske, Grčke, Italije, Nemačke, pa i Crne Gore povećavaju opasnost od većeg širenja virusa. Prema saznanjima "Novosti", naša država, zasad, ne planira da menja režim ulaska, iako u medicinskom delu Kriznog štaba preovladava mišljenje da bi kontrola morala da bude snažnija.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da su povratnici sa odmora prvi pokazatelj da se povećava unos virusa. Naime, među novoinficiranima je značajan broj onih koji su se upravo vratili sa letovanja. Tako je u Beogradu za dan registrovano sedam uvezenih slučajeva korone.

Zbog takve situacije i činjenice da bi epidemija mogla da se zahukta, lekari već upozoravaju da je vreme da se pooštre protivepidemijske mere. Prvo za čim bi moglo da se posegne, ako se bude slušala preporuka medicinskog dela Kriznog štaba, jeste organičavanje javnog okupljanja. Stav lekara u Kriznom štabu je da bi maksimalnu dozvoljenu kvotu za javna okupljanja sa sadašnjih 500 trebalo spustiti na 150.

- Činjenica da smo se približili broju od 600 novozaraženih dnevno je iznenađenje, jer su procene bile da će taj broj ove nedelje ići do 500 na dnevnom nivou i zbog toga se može očekivati uskoro i 1.000 novoobolelih u danu - kaže dr Kon. - Situacija polako prelazi u preteću. Povećava se reprodukcija virusa i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojeva. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste. Po meni je to već sada ozbiljno i trenutak je da se vidi da li će se smanjivati dozvoljeno javno okupljanje, a sve preko toga bi bilo uz obavezno nošenje maske.

CRNA GORA NAJRIZIČNIJA U REGIONU

VIŠE inficiranih u regionu na 100.000 stanovnika od nas ima samo Crna Gora, koja je sa 187 zaraženih na 100.000 stanovnika, na visokom 11. mestu u Evropi. Slovenija (36,5), Hrvatska (29,6) i Bugarska (27,5) na istoj skali zauzimaju tri uzastopna mesta iza nas. Grčka u koju mnogi državljani Srbije idu na letovanje je, takođe, epidemiološki rizična zona sa 176 novoinficiranih na 100.000 građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili