SRBIMA NAJTEŽE U POSLEDNJIH 13 GODINA: Novi izveštaj Naprednog kluba o položaju i pravima naših sunarodnika u regionu

V. C. S.

04. 08. 2021. u 20:52

POLITIČKA prava Srba u regionu u najgorem su stanju od 2008, zaključak je trinaestog godišnjeg izveštaja Naprednog kluba. Zato ovaj izveštaj, rekao je predsednik Čedomir Antić, ima crnje korice nego ranije.

СРБИМА НАЈТЕЖЕ У ПОСЛЕДЊИХ 13 ГОДИНА: Нови извештај Напредног клуба о положају и правима наших сународника у региону

Sa predstavljanja izveštaja / Foto Tanjug

- Bilo je indicija da će u BiH biti zaustavljeno ustavno redefinisanje protiv volje naroda, kao i da će se stanje prava Srba u Crnoj Gori i Hrvatskoj popraviti. Međutim, države Kvinte učinile su sve da u Crnoj Gori predstavnici srpskog naroda ne uđu u Vladu - rekao je Antić.

On je naveo da se kampanja širenja mržnje prema srpskom narodu u Crnoj Gori nastavlja i da nova vlada nije ni pokušala normalizaciju odnosa sa Srbijom. Osim promene Zakona o verskim zajednicima, nije ispravljena nijedna značajnija nepravda bivšeg režima. Tvorci izveštaja posebno ističu usvajanje "Rezolucije o genocidu u Srebrenici".

U BiH su učestali zahtevi za ukidanje entiteta, pa čak i kantona. Bakir Izetbegović je pozivao na stvaranje unitarne BiH. Prekršen je poslovnik o izboru članova Centralne izborne komisije, pojačali su se pritisci na Srpsku da ukine Dan Republike, 9. januar. Izetbegović je najavio promenu Dejtonskog ustava, a sve je krunisano postavljenjem Kristijana Šmita za visokog predstavnika, suprotno Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma. Tenzije su narasle posle Zakona o zabrani negiranja genocida.

U Hrvatskoj, kako je primetio Igor Vuković, sekretar NK, nema boljitka za Srbe. Njih je na prošlom popisu bilo za 15.000 manje nego 2001, a očekuje se da će novi pokazati da ih je manje za još 20.000. Prosečna starost im je 53 godine, što je za 12 godina više nego kod hrvatskog stanovništva. Na ulicama nema ćiriličkih tabli, i dalje nisu rešena pitanja imovine, penzija i povratka, a polovina zločina iz mržnje počinjena je nad Srbima.

Na Kosmetu su predstavnici NK pozvali Srbe da se odazovu popisu, kad su već ušli u institucije ove paradržave. Takođe konstatuju da je broj pojedinačnih incidenata povećan: 80 u 2020. i više od 70 u prvoj polovini ove godine. U Severnoj Makedoniji više nemaju predstavnika u Vladi, SPC ne može slobodno da deluje, a sve su jači uticaji iz Albanije i Bugarske.

U Sloveniji Srbima ni posle tri decenije nije priznat status nacionalne manjine. Nemaju pravo na nastavu na srpskom, dvojno državljanstvo, niti finansiranje iz budžeta. Ipak, 15.000 dece prijavilo se od oktobra na dopunsku nastavu iz srpskog. Savez Srba Slovenije tražio je mogućnost nacionalnog i verskog izjašnjavanja na popisu. Pre dve decenije bilo je 40.000 Srba, a u međuvremenu ih se doselilo još 15.000.

SRPSKO IME U ALBANIJI - 1.000 EVRA

U ALBANIJI Srbi nemaju pravo da nose svoja imena i prezimena. Ukoliko hoće da promene ime ili prezime u srpsko (ne mogu oba), taksa je 1.000 evra. Takođe nemaju pravo na slobodno izražavanje veroispovesti, niti imaju svoje medije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima