DR KON NAJAVIO NOVE OŠTRE MERE: Vakcinacija obavezna i spas, ali sledi i još jedna promena

Novosti online

23. 07. 2021. u 23:23

OBAVEZNOST vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i čitav zakon protivustavan, ocenio je epidemiolog Predrag Kon.

ДР КОН НАЈАВИО НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ: Вакцинација обавезна и спас, али следи и још једна промена

Foto: Printscreen/RTS

On na pitanje da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije kaže da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Kon je, govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije za određene grupe stanovništva, a pre svega zdravstvene radnike, naveo da obavezna vakcinacija može da bude propisana naredbom ministra u određenim situacijama "kao što je ova trenutno" i dodao da za zdravstvene radnike postoji već niz vakcina koje su obavezne, i u Srbiji i u svetu.

Upitan da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije, ali i privilegija za vakcinisane, po uzoru na Francusku, Kon je odgovorio da to jeste medicinski i epidemiološki opravdano, ali i da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Prema njegovom mišljenju, osnovne mere o kojima u ovom trenutku treba da se razmišlja su one koje se odnose na povećanje broja vakcinisanih.

- Jasno je da ne možemo da se vraćamo unazad, posežući za merama kakve su bile ranije u vidu zatvaranja, jer sada imamo vrlo snažno oruđe, a to je vakcina. To glavno oruđe mora da počne da se koristi. - rekao je Kon za list "Danas", ali i upozorio da će u jednom trenutku morati da se razmišlja i o drugim merama, koje se pre svega odnose na ograničenja okupljanja.

Potvrdio je da će biti održana sednica i dodao da će do tog datuma članovi tog tela imati konsultacije.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca