DUŠANOVA POSLEDNJA ŠLAJFNA: Preminuo dugogodišnji dopisnik "Večernjih novosti" iz Kraljeva

G.Ć.

21. 07. 2021. u 12:59

U UTORAK uveče je, u svojoj 72. godini, preminuo Dušan Stojić, dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Kraljeva u penziji, pesnik, muzičar i jedan od osnivača kraljevačkog Književnog kluba i tradicionalnog Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“.

ДУШАНОВА ПОСЛЕДЊА ШЛАЈФНА: Преминуо дугогодишњи дописник Вечерњих новости из Краљева

Foto:G.Šljivić

U utorak uveče je, u svojoj 72. godini, preminuo Dušan Stojić, dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Kraljeva u penziji, pesnik, muzičar i jedan od osnivača kraljevačkog Književnog kluba i tradicionalnog Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“.

U svet novinarstva Stojić je ušao 1969. godine kao honorarni saradnik lokalnih „Ibarskih novosti“, Radio Kraljeva i Radio Vrnjačke Banje. Novinarski poziv odveo ga je potom u Fabriku vagona gde od 1973. do 1988. radi na poslovima informisanja u listu „Naša fabrika“ čiji je bio i urednik.

Foto:G.Šljivić

 

Prelaskom u „Večernje novosti“ krajem osdamdesetih godina prošlog veka Stojić izrasta u nepristrasnog hroničara političkih, ekonomskih i svih drugih društvenih zbivanja na području Kraljeva i Raške oblasti u celini što ga je zasluženo svrstsalo i među najistaknutije dopisnike našeg lista iz cele Jugoslavije. Kao odani vojnik „Novosti“ i ne birajući radne zadatke, početkom devedesetih puna tri meseca je izveštavao sa vukovarskog ratišta sve dok ratni sukobi u istočnoj Slavoniji nisu okončani.

Nesebično dajući celog sebe, svoju profesiju svakodnevno je obavljao nesmanjenim entuzijazmom i žarom sve do penzionisanja 2014. godine. Za svoj novinarski i društveni rad dobio je niz priznanja i nagrada među kojima su - Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije i Crne Gore, Nagrada „Novosti“ za životno delo „Slobodan Glumac“, Nagrada UNS „Milan Žegarac“, Novembarska nagrada opštine Kraljevo za rad u kulturi i književno stvaralaštvo, Oktobarska nagrada grada Kraljeva i mnoge druge. Osim novinarskih, dugačak je spisak i Stojićevih priznanja za zbirke pesama „Raspored časova“ i „Lični opis“ među kojima je i Godišnja nagrada Književnog kluba Kraljevo 2014. godine za rukopis „Glagol“.

Iza sebe Dušan Stojić je ostavio suprugu, tri kćerke i troje unučadi. Sahrana njegovih posmrtnih ostataka biće obavljena u četvrtak u 12 sati na Novom groblju u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)