ČETVRTI TALAS KORONE POČINJE SREDINOM JULA? Novo dramatično predviđanje profesora Kočovića!

Novosti online

30. 06. 2021. u 23:41

ČETVRTI talas korone može da počne već sredinom jula ukoliko dođe do naglog i konstantnog rasta zaraženih, upozorava stručnjak za informacione tehnologije profesor Petar Kočović!

ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНЕ ПОЧИНЈЕ СРЕДИНОМ ЈУЛА? Ново драматично предвиђање професора Кочовића!

Foto: Depositphotos/Printscreen

Procene su da će on svakako biti blaži, a dnevno ćemo imati oko stotinak novih slučajeva. Ovo je inače prvi put od početka epidemije da nismo ušli iz talasa u talas i da imamo zatišje, ali, upozoravaju stručnjaci, to se lako može promeniti ukoliko ne poštujemo mere i odbijamo vakcinaciju!

 

Situacija pod kontrolom

Prema rečima profesora Kočovića, narednih 15 dana očekuje se da i dalje opada broj novozaraženih.

- Srbija je pre četiri dana izašla iz trećeg talasa korone, broj zaraženih se svaki dan smanjuje, što zovemo "ceđenje trećeg talasa korone". Ovo je prvi put od početka zaraze da nismo iz jednog talasa odmah ušli u drugi, jer imamo trend opadanja zaraženih. Prema trenutnim pokazateljima, oko dve nedelje ćemo biti mirni. Međutim, ukoliko tada počne da raste broj obolelih, izvesno je da ćemo odmah ući u četvrti talas. Ali nema mesta za strah, jer će biti znatno blaži nego prethodni i ne očekuje se da bude na hiljade novih slučajeva dnevno. Sada sve zavisi od našeg ponašanja i odziva na imunizaciju - napominje prof. Kočović i dodaje:

- Za sada je dobar trend pada broja zaraženih i trebalo bi da tako ostane. Polako pada, ali može da počne da raste. Zato je važno da se sada ponašamo odgovorno. Da vodimo računa da je korona oko nas i čeka pravi čas da nas napadne. Da znamo da moramo da se vakcinišemo, jer to je jedina zaštita, čak i od novih sojeva. U Srbiji je prvu dozu vakcine primilo oko 40 odsto ukupnog stanovništva, a drugu oko 37 odsto. Očekujem da će broj imunizovanih pred kraj avgusta biti 44 odsto, a da će u novembru biti 51 odsto i više. Krajnji cilj je da 28 dana bude nula zaraženih, kada bi se proglasio kraj epidemije.

On dodaje i da smirivanju epidemiološke situacije doprinose i ovi letnji, sunčani dani.

- Ukupni brojevi nam garantuju relativno dobru situaciju tokom leta, ali i vremenska prognoza narednih dana. Prošle godine nije bilo sunčevih pega, a poznato je da kad nema ciklične aktivnosti sunca, bude i epidemija. Uz pojačanu aktivnost sunca i vakcinaciju, u narednih šest do osam meseci može da dođe do "čišćenja" korone - otkriva Kočović.

 

Srbija puna antivaksera i skeptika

Profesor Kočović je napomenuo da iako je vakcinacija spas, i to lekari pokušavaju da objasne, uvek postoji grupa ljudi koja u javnosti širi neistine i poziva protiv vakcinacije.

- Antivaksera je na svetskom nivou oko jedan posto, a kod nas ih ima priličan broj. Skeptika je oko 10 posto, što je u zbiru sa antivakserima oko 600.000 građana u Srbiji. Skeptici hoće da se vakcinišu, ali čekaju da vide da li vakcina ima neželjene efekte. Srbija u ruralnim sredinama ima dosta nevakcinisanih, kao i po naseljima u kojima žive Romi, od kojih mnogi nemaju lična dokumenta - dodaje Kočović.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...