ZATVOR TRI GODINE KO PRITISKA MEDIJE: Radna grupa za bezbednost novinara predlaže rešetke i za sprečavanje objavljivanja informacija

V. C. S.

28. 06. 2021. u 10:00

DA bi se osigurala veća bezbednost i zaštita novinara i sloboda medija, potrebno je promeniti tri člana Krivičnog zakona, navodi se u mišljenju prof. dr Zorana Stojanovića, koje je Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković, prosledila Radnoj grupi Ministarstva pravde za izmenu KZ i OEBS.

ЗАТВОР ТРИ ГОДИНЕ КО ПРИТИСКА МЕДИЈЕ: Радна група за безбедност новинара предлаже решетке и за спречавање објављивања информација

Foto P. Milošević

Prva izmena odnosi se na krivično delo prinude, kod kojeg bi se primena sile ili pretnja prema novinaru da neku informaciju objavi ili ne objavi kažnjavala zatvorom do tri godine!

- Prinuđivanje nekoga da obavlja ili ne obavlja posao od javnog značaja, uključujući i oblast javnog informisanja, osim što povređuje slobodu odlučivanja pojedinca, predstavlja i povredu javnog interesa, tako da zaslužuje strožu kaznu - navodi u mišljenju prof. Stojanović.

Druga izmena je vezana za delo ugrožavanja sigurnosti, i predviđa zatvor do godinu dana za one koji ne samo da prete da će napasti nečiji život ili telo, kao do sada, već i atakuju na slobodu i imovinu veće vrednosti njega ili njemu bliske osobe.

- Osećaj nesigurnosti može stvoriti i pretnja npr. da će nekom biti zapaljena kuća ili otet član porodice. Zato ovaj član zakona treba proširiti na pretnju napada na slobodu i imovinu veće vrednosti, koja u sudskoj praksi premašuje 1,2 miliona dinara - navodi Stojanović.

Treća izmena odnosi se na sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari, emitovanja programa i objavljivanja informacija. Prema predlogu, zatvorom do godinu dana kaznio bi se onaj ko neovlašćeno spreči ili ometa objavljivanje preko medija, informacije od javnog značaja, ili ko zbog objavljivanja takve informacije ili mišljenja vređanjem, zlostavljanjem ili bezobzirnim ponašanjem, značajnije ugrozi spokojstvo osobe koja je informaciju ili mišljenje objavila. Ako to učini službeno lice u obavljanju službe, sugeriše se opet kazna do tri godine.

Radna grupa Ministarstva pravde za izmene KZ je u stalnom zasedanju i razmatra sve predloge koji su joj dostavljeni, pa će se na dnevnom redu naći i ovaj.

U izveštaju zaštitnika građana za 2020. navodi se da je UNS zabeležio porast broja napada na novinare prošle godine, kada ih je bilo 111, odnosno 20 odsto više nego godinu pre. NUNS je evidentirao 189 napada, među kojima najviše pritisaka (92).

FORMALNO ZAŠTIĆENI

PROF. Stojanović je pohvalio zakonska rešenja koja već postoje u vezi sa zaštitom novinara. Žurnalisti su, kaže, formalno zaštićeni u istom stepenu kao šef države. Takođe podseća da se može izreći doživotni zatvor za ubistvo novinara, a kažnjive su i pripremne radnje za izvršenje dela, koje su inače kažnjive u malom broju ostalih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...