STRADANJE 7.289 SRPSKIH I RUSKIH DUŠA: U Kulturnom centru Novog Sada promocija filma o austro-ugarskim logorima

J.S.

22. 06. 2021. u 08:13

PROMOCIJA filma „Sedam hiljada duša“ reditelja Sanjina Mirića priređena je sinoć u Kulturnom centru Novog Sada. Projekciji su prisustvovali reditelj i deo ekipe filma.

СТРАДАЊЕ 7.289 СРПСКИХ И РУСКИХ ДУША: У Културном центру Новог Сада промоција филма о аустро-угарским логорима

Foto: KCNS

„Sedam hiljada duša“ je dokumentarno-igrani film koji govori o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austrougarskim logorima Jindrihovice i Broumov, na teritoriji današnje Češke. Teški uslovi života i rada koje su činili hladnoća, zarazne bolesti, nedostatak hrane, obuće i odeće rezultirali su time da se 7.100 Srba ne vrati svojim domovima.

U Jindrihovicama se danas nalazi mauzolej gde se čuvaju posmrtni ostaci, 7100 srpskih i 189 ruskih žrtava logora. Učesnica u stvaranju filma Jelena M. Ćirić ističe da je Dejan Ranđelović, čovek koji se stara o mauzoleju, jedan od inicijatora da se taj deo istorije otrgne od zaborava.

Foto: KCNS

– Činjenica o 7000 duša, odnosno 7.100 posmrtnih ostataka Srba koji se čuvaju u mauzoleju, čini ovo drugim najvećim srpskim grobljem na svetu. Nadam se da će osim umetničkog efekta film imati i edukativni smisao – istakla je Ćirićeva.

Pre nego što je zvanično otpočela projekcija, reditelj Sanjin Mirić je u obraćanju publici ukratko izložio radnju i dodao kako je film nastao u dahu, srcem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti