PMS DEFINITIVNO MORA DA SE LEČI: Profesor dr Svetlana Vujović o tegobama koje žene trpe u zabludi da su one "normalne"

I. Kovačić

19. 06. 2021. u 14:33

NIJE normalno da se pred početak menstruacije javljaju tegobe u vidu natečenosti dojki, nervoze, nesanice, bolova u mišićima... Žene u reproduktivnom periodu koje se suočavaju sa ovim tegobama, među kojima su najdramatičnije migrene, epileptični napad, kratkotrajno oduzimanje ekstremiteta i kolapsa pluća, trebalo bi da ih leče, jer u suprotnom u poznijim godinama iskusiće gojaznost, hipertenziju, dijabetes...

ПМС ДЕФИНИТИВНО МОРА ДА СЕ ЛЕЧИ: Професор др Светлана Вујовић о тегобама које жене трпе у заблуди да су оне нормалне

Svetlana Vujović / Foto Petar Milošević

Profesor dr Svetlana Vujović, endokrinolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, član Svetskog borda za ginekološku endokrinologiju i osnivač Srpskog udruženja za endokrinologiju pola, kaže da se predmenstrocioni sindrom u 21. veku uspešno leči jer se sada zna da je za njegovu pojavu odgovoran disbalans hormona:

- Žene koje su u reproduktivnom periodu imale izražene simptome pred početak krvarenja obično se posle 50. godine susreću sa posledicama na krvnim sudovima, ubrzano im se razvija ateroskleroza, povećava telesna težina za 10 do 20 kilograma, obolevaju od povišenog krvnog pritiska, neredovne menstruacije uzrokuju obilno krvarenje i povećava se rizik da dođe do infarkta i razvoja šećerne bolesti.

* Kako žena da zna da li ima predmenstruacioni sindrom?

- Predmenstruacioni sindrom predstavlja skup simptoma i znakova koji se javljaju u drugoj polovini ciklusa kod žena u reproduktivnom periodu. On se dešava ženama koje imaju uredne menstruacije, znači na 28 dana, plus, minus sedam dana. To je period brojnih tegoba koje počinju već od 14. dana ciklusa i traju sve do menstruacije. Predmenstruacioni sindrom može da bude lak, srednji, srednje težak i težak.

* Koji su najčešći simptomi PMS?

- Simptomi PMS mogu da budu psihološki i fizički. Psihološki su nervoza, razdražljivost, depresivnost, nesanica, plačljivost, lošija koncentracija, psihičke tegobe... Ako se ovi znaci javljaju samo pred menstruaciju to je dovoljan signal da bi trebalo posumnjati na PMS, jer u protivnom ovi simptomi bi bili stalni. Od telesnih tegoba javljaju se nadutost trbuha, otečenost na raznim mestima tela, napetost i bolnost dojki i dobijanje na težini, čak do dva-tri kilograma. Ovi simptomi mogu da budu i mnogo izraženiji, kada žena ima jake napade migrene, epi-napad ili dolazi do pneumotoraksa odnosno kolapsa pluća. U literaturi su opisivani i primeri žena koje su u ovom periodu imale i suženje svesti i činile čak i ubistva u tom stanju. Dakle, nije jednostavno da se živi sa ovim tegobama. Žena zbog PMS ne može da bude ni dobra seksualna partnerka, ni majka, niti da odgovori zahtevima posla.

* Da li je realno da se očekuje da pred menstruaciju nema nikakvih tegoba?

- Mnogi lekari bi i dan-danas rekli da je PMS normalno stanje i da žena ako ima ovulaciju, znači da je zdrava i da može da zatrudni. Ne registruje se kakav je njen kvalitet života. Znači, nijedna žena ne bi trebalo da ima nijedan simptom pred menstruaciju, a ako ga ima, to je znak hormonskog disbalansa. To znači, da kad uđe u menopauzu ima povećan rizik da razvije brojna patološka stanja, a da je lečila PMS mogla bi da živi potpuno normalno. Ako neko oseća ove tegobe pod hitno bi trebalo da se javi endokrinologu koji se najuže bavi hormonskim disbalansom.

* Koji hormon je odgovoran za predmenstruacioni sindrom?

- To nije uvek poremećaj u lučenju jednog hormona, jer obično se radi o više njih. Naš zadatak je da kod konkretne pacijentkinje uvidimo koji hormon ili hormoni su odgovorni. Zatim je neophodno da pratimo dinamiku promena u hormonima, jer nije isti 14. dan ciklusa, 21, 24, ili neposredno pred menstruaciju.

* Kako se sprovodi lečenje?

- Analiza hormona se radi iz krvi i potrebno je izvaditi krv nekoliko puta u različitim danima ciklusa. Često se uz to radi i test oralnog opterećenja glukozom, čime se utvrđuje kako reaguje insulin, jer on je hormon koji se meša u brojne procese. Tek tada se zaključuje da li je za PMS odgovoran stres hormon prolaktin ili stres hormon kortizol ili insulin, ili su promenjeni odnosi između dva glavna ženska hormona - estradiola i progesteroina. Terapija, zatim, ima za cilj samo da reguliše utvrđeni hormonalni disbalans i žena više nema nikakav PMS simptom. Dakle, prilično je jednostavno i nema razloga da se trpi i da se živi u zabludi da PMS tegobe može da otkloni meditacija, šetnja, topao čaj za umirenje...

* Osim endokrinologa, da li je potreban i pregled ginekologa?

- Jeste, neophodan je i ginekološki pregled sa ultrazvukom kao i ultrazvuk dojki. Jer, sada pouzdano znamo da isti hormonski disbalans koji uzrokuje PMS dovodi i do pojave cisti u dojkama. Mnogi lekari smatraju da je normalno da žene imaju ciste u dojkama, jer one nisu maligne. Međutim, pojava jedne ciste u dojci, a da ne kažem više njih, definitivno je znak hormonskog disbalansa. Tako, da sve žene koje imaju PMS imaju i ciste u dojkama. Da bi ih izlečile moraju da leče uzrok, a ne posledicu.

* Da li je lečenje PMS doživotno?

- Nije. Sve zavisi od odgovora tele u izvesnom trenutku. Zato su neophodne kontrole na šest meseci da bi se pratilo stanje. Inače u lečenju PMS podjednako su važne i zdrave životne navike - redovan san, raznovrsna i izbalansirana ishrana, normalna telesna težina, fizička aktivnost...

KATEDRA

* IMAMO li dovoljno lekara koji su specijalizovani da leče PMS?

- Nemamo, nažalost. Zato se zalažem da se na Medicinskom fakultetu u Beogradu osnuje katedra za endokrinologiju pola, gde bi se lekari raznih specijalnosti usavršavali za primenu hormonske terapije.

POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA

* DA li PMS ometa trudnoću?

- Ne, žene koje imaju PMS obično imaju normalnu ovulaciju odnosno sazrevanje jajne ćelije. Međutim, primećeno je da one sa PMS kada se porode češće obolevaju od postporođajne depresije. Nju bi trebalo lečiti hormonima, a ne antidepresivima, jer ona je uzrokovana hormonskim disbalansom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri