KAKVA ĆE BITI PITANJA NA PRIJEMNOM ZA OSMAKE? Ministar otkriva ima li razloga za nervozu i kako će se odvijati nastava od 01. septembra

Novosti online

14. 06. 2021. u 08:53

KADA je reč o polaganju prijemnog ispita krajem juna, ministar Ružić je u Jutarnjem programu RTS-a najavio da će testovi biti lakši, kao i da će biti refleksija onih obrazovnih sadržaja koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima, kao i da će biti lakši nego u nekim regularnim uslovima.

КАКВА ЋЕ БИТИ ПИТАЊА НА ПРИЈЕМНОМ ЗА ОСМАКЕ? Министар открива има ли разлога за нервозу и како ће се одвијати настава од 01. септембра

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila - dodao je Ružić.

Apelovao je na roditelje da se ne podiže tenzija na decu, kao i da relaksirano pristupe testu.

- Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu - naglasio je Ružić.

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

- Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM - objasnio je Ružić.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

- Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme - rekao je ministar.

"Svaka zloupotreba biće najstrože kažnjena"

Istakao je da odgovornost nose direktori.

- Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora - rekao je Ružić.

- Svako onaj ko pomisli da pod mantrom 'ljudski faktor je zakazao' pokuša da zloupotrebi tu činjenicu da dolazi u dodir u neko kratko vreme sa testom svakako će biti procesuiran i najstrože kažnjen. Ako je to nekome to palo na pamet, ja poručujem da im ne pada na pamet - naglasio je Ružić.

Objasnio je testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Nastava od 01. septembra

Odgovarajući na pitanje da li se sada razmišlja o tome kako će se odvijati naredna školska godina od septembra, Ružić kaže da je sistem spreman da sada pređe na normalan režim rada.

- Naravno da bi bilo mnogo lakše svima da se vrate na fabrička podešavanja. Iskreno se nadam da će ova sveobuhvatna imunizacija doprineti, kao što i doprinosi, da uđemo u jedan zdraviji, normalniji ambijent i da ćemo od 1. septembra moći da računamo da ćemo po redovnom režimu krenuti novu školsku godinu - rekao je Ružić.

Naglasio je da važno da nijedan školski dan nije propušten i da je obrazovni proces nije bio zaustavljen iako je bio ugrožen.

- Ukoliko je bilo manjkavosti, a jeste, što je prirodno, mislim da su one nadoknadive - dodao je ministar.

Na pitanje šta će biti odlučujući faktor za odluku da li će se đaci vratiti u škole, ministar kaže da kao i do sada sve odluke se donose u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

- Videćemo kakva bude epidemiološka situacija, mi uvek poštujemo ono što zdravstveni deo Kriznog štaba preporuči, to su zaista ljudi referentni za taj segment. Nadam se da po svim ovim brojkama i pokazateljima i po broju onih koji su vakcinisani, možemo očekivati i nadati se da će to biti normalan režim rada - zaključio je Ružić.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)