ŠKOLA GOTOVA, SLEDI MATURA: Kraj nastave za đake osmog razreda, proslave skromne, nema odlaska u restoran

Lj. BEGENIŠIĆ

08. 06. 2021. u 09:11

U SENCI epidemije koja im je "ukrala" poslednje dve godine školovanja, đaci osmog razreda danas će obeležiti jedan od najznačajnijih događaja u životu - kraj osnovne škole. Za osmake počinje raspust, a neki su već u ponedeljak počeli da slave - žurkom u školskom dvorištu.

ШКОЛА ГОТОВА, СЛЕДИ МАТУРА: Крај наставе за ђаке осмог разреда, прославе скромне, нема одласка у ресторан

Osmaci OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu / Foto Z. Jovanović

Veselo je bilo i u beogradskoj OŠ "Drinka Pavlović", a njihovi vršnjaci iz OŠ "Josif Pančić" slaviće danas.

- Imaćemo performans u dvorištu koji deca sama organizuju, obući će majice, malo se proveseliti, a zbog epidemije nema maturske večeri - kaže za "Novosti" Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić".

Ali, za slavlje ionako nema mnogo vremena, jer kraj školske godine nije i kraj njihovim obavezama - čeka ih mala matura, a od bodova osvojenih na tri testa i uspeha u osnovnoj školi zavisiće upis u željenu srednju školu.

Završni ispit održava se od 23. do 25. juna.

- Dobro je što su makar delimično išli u školu. Ima država na Zapadu koje su mesecima bile zaključane, a mi smo se trudili koliko god smo mogli da im prenesemo što više znanja na časovima koji su trajali pola sata - navodi Bajić i dodaje da su škole organizovale pripreme za malu maturu, ali i da je većina dece odavno počela privatno da se priprema za testove. Takođe, veruje da će i zadaci na maloj maturi biti prilagođeni načinu na koji se nastava odvijala u ovoj školskoj godini.

A da će tako biti, potvrđuju i reči direktora Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja Branislava Ranđelovića, koji je nedavno rekao da da su tokom pripreme testova imali i vidu da đaci zbog epidemije virusa korona od marta prošle godine prate nastavu na daljinu ili po kombinovanom modelu, te da su zadatke prilagodili toj situaciji.

BODOVI I SA TAKMIČENjA

Na osnovu uspeha iz škole učenici mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova - iz srpskog i matematike po 13 bodova i 14 iz kombinovanog. Takođe, za priznanja na međunarodnom takmičenju dobijaju od osam do 12 bodova, a na domaćim od dva do šest poena. Da bi mogli da konkurišu za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole moraju da imaju bar 50 bodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)