ZA "BESMRTNIKE" 57 KANDIDATA: Završena prva faza izbora novih članova SANU, neki akademici traže odlaganje

Lj. Begenišić

12. 06. 2021. u 10:18

PRVA faza izbornog procesa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti je završena - osam odeljenja poslalo je predloge za dopisne, redovne i inostrane članove.

ЗА БЕСМРТНИКЕ 57 КАНДИДАТА: Завршена прва фаза избора нових чланова САНУ, неки академици траже одлагање

Skupština SANU zakazana je za 4. novembar

Predsedništvo SANU sastavilo je konačan spisak imena o kojima će se glasati na Izbornoj skupštini, zakazanoj za 4. novembar. Pred akademicima će se naći ukupno 37 imena kandidata za dopisne članove, 14 za redovne i šest za inostrane članove.

Kako Statut SANU nalaže, imena kandidata će javnosti biti poznata početkom septembra, kada će na uvid biti dati i referati o njima.

Međutim, javnosti je već poznato da je Odeljenje medicinskih nauka za redovne članove predložilo lekare Gorana Stankovića, Belu Balinta i Marka Bumbaširevića, a za dopisnog člana Gordanu Kocić. Odeljenje istorijskih nauka za dopisne članove predložilo je Ljubomirku Krkljuš, Marijanu Vico, Bojanu Krsmanović i Dragana Bogetića i areheološkinju Vesnu Bikić.

Novoformirano Odeljenje umetnosti podršku za dopisne članove dalo je režiserima Dejanu Mijaču i Slobodanu Šijanu, scenografu Miodragu Tabačkom, arhitekti Borivoju Stojkovu, vajaru Mrđanu Bajiću, fotografu i grafičaru Branimiru Karanoviću, arhitekti Petru Mitkoviću i kompozitorki Aleksandri Vrebalov.

Deo akademika nezadovoljan je izbornim procesom i smatra da bi izbore trebalo odložiti za godinu dana, a to vreme iskoristiti za rešavanje problema. Potrebno je, kako tvrde, ukinuti klauzulu o maksimalnom broju članova po odeljenju (numerus clausus) koja propisuje da ih može biti najviše 25 i drugo - Skupštini Akademije vratiti glavnu ulogu u ovom procesu.

- Numerus clausus je na štetu kvalitetnih naučnika koji ne mogu da dobiju priliku da budu akademici. Kvote su veštačke, i zbog njih se bira između jednako kvalitetnih kadrova. To bi bilo kao da birate između Nikole Tesle i Milutina Milankovića jer ne mogu obojica da budu članovi jer je odeljenje popunjeno - slikovito pojašnjava jedan od naših sagovornika iz SANU.

Ova klauzula najviše štete nanosi lekarima, pošto na odeljenju za medicinske nauke može da bude najviše 25 članova, a sada ih je 23. Deo akademika smatra i da je SANU previše decentralizovana, te da je potrebno da Skupština povrati glavnu ulogu, iz koje je potisnuta zbog različitih komisija i potkomisija.

KONKURENCIJA

ODELjENjE jezika i književnosti za dopisne članove predložilo je teoretičara i profesora Miodraga Lomu, književnika Mihajla Pantića i književnog istoričara Milivoja Nenina. Na Odeljenju društvenih nauka u izbornu trku ulaze: Dragoljub Đorđević, Bojan Jovanović, Ilija Marić, Mirjana Rašević i Snežana Smederevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a