KAKO UVEĆATI GRUDI? Doktorka Tanja Radenkov Medenica otkrila tajnu koja će spasiti mnoge žene

Promo

01. 06. 2021. u 08:30

KAŽU da muškarci crpe svoje samopouzdanje iz „svog ponosa”, ali on je nevidljiv običnom posmatraču. Žene, međutim, često crpe svoje saopouzdanje iz veličine grudi, a ona je svakako vidljiva.

КАКО УВЕЋАТИ ГРУДИ? Докторка Тања Раденков Меденица открила тајну која ће спасити многе жене

Foto: Eterna

Onim osobama koje nemaju „dovoljno velike grudi”, izaziva traume i osećaj nesigurnosti što može na duži period da se odrazi i na psihčke posledice. Mnoge su žene, pre povećanja grudi, išle na terapije zbog nesigurnosti i nesamopouzdanja, anksioznosti, nelagode u društvu. Zbog toga se žene često odlučuju za implantate u grudima, kojima ih povećavaju, ali i sa tim je potrebno biti oprezan.

Foto: Eterna

A šta je ono što čini grudi većim?

Implantat dojke je proteza koja se koristi za promenu veličine, oblika i konture dojke osobe. U rekonstruktivnoj i plastičnoj hirurgiji, implantati dojke mogu se postaviti da bi se obnovila dojka prirodnog izgleda nakon mastektomije, da bi se ispravili određeni urođeni nedostaci, deformacije zida grudnog koša, popravila asimetrija grudi ili, kozmetički, povećao izgled dojke operacijom povećanje grudi.

Foto: Eterna

Međutim, tu postoje i određene komplikacije naročito ako se pacijent nepridžava postoperativnog toka. Komplikacije implantata mogu da uključuju bol u dojkama, promene na koži, infekciju, pucanje implantata kao i skupljanje tečnosti oko dojke. Postoje četiri opšte vrste implantata dojke, definisane njihovim materijalom za punjenje: fiziološki rastvor, silikonski gel, strukturirani i kompozitni filer.

Foto: Eterna

Koja je razlika od gore pomenutih materijala?

Fiziološki implantat ima elastomernu silikonsku ljusku napunjenu sterilnim fiziološkim rastvorom tokom operacije; silikonski implantat ima elastomernu silikonsku ljusku napunjenu viskoznim silikonskim gelom; strukturirani implantati koriste ugnežđene elastomerne silikonske ljuske i dva lumena ispunjena fiziološkim rastvorom; a implantati alternativnog sastava sadržavaju različita punila, poput sojinog ulja ili polipropilenske žice.

U hirurškoj praksi, za rekonstrukciju dojke, uređaj za širenje tkiva je privremena proteza dojke koja se koristi za formiranje i uspostavljanje džepa za implantat za budući trajni implantat dojke. Za korekciju oštećenja i deformacija muške dojke (i to se radi, ali kao korektivna metoda posle nesreća), prsni implantat je proteza dojke koja se koristi za rekonstrukciju i estetsku popravku muškog grudnog zida.

Silikonski implantati se obično nebi smeju stavljati osobama ispod 22 godine, i u SAD su takvi postupci zabranjeni. Takođe, silikonski implantati koji su tvrđi, nazivaju se kolokvijalno „gumene bombone” (gummy bear implants) jer su stabilniji i čvršći od klasičnih. U poslednje vreme su naročito popularni okrugli implantati koji su stabilniji. Važno je i reći da se ne može garantovati da implantati dojke traju ceo život i možda će biti potrebna buduća operacija da zameni jedan ili oba implantata (najčešće posle 10 godina), kao i da trudnoća, gubitak težine i menopauza mogu uticati na pojavu uvećanih dojki tokom života. Povećanje dojki zahteva redovne preglede zdravlja dojki i procenu stanja implantata.

Foto: Eterna

Koliko je potrebno da se pacijent oporavi?

Svakako to individualno zavisi zato što neke osobe lakše a neke teže podnose proceduru. Može biti potrebno nekoliko nedelja da se pacijentkinja u potpunosti oporavi od operacije, tako da se preporučuje nedelju dana ili dve, naročito ukoliko osoba radi i želi odsustvovati sa posla zato što posao zahteva određeno naprezanje. Ne bi trebalo da vozi najmanje 1 nedelju. Neki hirurzi preporučuju nošenje sportskog grudnjaka 24 sata dnevno do 3 meseca nakon operacije dojke, a takođe je neophodno izbegavati dizanje teškog tereta ili naporne vežbe najmanje mesec dana.

I ono najvažnije, treba se paziti da silikonski implanti deluje prirodno, jer u protivnom, sa nerealnom velikim zahtevima, osoba koja se odluči za prevelike grudi može imati i zdravstvene probleme (bolove u kičmi), ali još važnije, često podstaje predmet podsmeha okoline. Zato devojke morate biti umereni u svemu što radite govori naša sagovornica dr Tanja Radenkov Medenica.

Dr Tanja Radenkov je specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vlasnica prvog centra za edukaciju lekara i stomatologa na polju estetske medicine, akreditovanog od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Sertifikovani predavač i edukator iz oblasti: hijaluronskih filera, neuromodulatora, krvne plazme i niti, mezoterapije i hemijskih pilinga, kolagen stimulatora i siluet soft niti. Od 2013. godine radi kao lekar u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Dobitnica brojnih priznanja, među kojima su Nagrada Univeziteta u Oksfordu za najbolju medicinsku praksu 2017. Godine za transplantacija kose, presađivanje kose.

Foto: Eterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)