LEVIJATAN MORA DA UKLONI SADRŽAJE PROTIV ROMA SA "FEJSBUKA": Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Pokretu dala rok 30 dana

V.C.S.

28. 05. 2021. u 00:09

POVERENIK za zaštitu ravnopravnosti naložio je Pokretu "Levijatan" da prestane sa objavljivanjem diskriminatornih sadržaja i ukloni svaki već objavljeni sadržaj koji podstiče mržnju prema Romima u roku od 30 dana, saopštio je Evropski centar za prava Roma.

ЛЕВИЈАТАН МОРА ДА УКЛОНИ САДРЖАЈЕ ПРОТИВ РОМА СА ФЕЈСБУКА: Повереник за заштиту равноправности Покрету дала рок 30 дана

Foto: Fejsbuk/Levijatan

Odluka je objavljena 12. maja, pošto je ERRC podneo veći broj pritužbi, koje su potpisali Romi i Romkinje iz Srbije, preko lokalne organizacije Vojvođanski romski centar (VRC).

- Ova odluka pokazuje kako Romi mogu preduzeti pozitivne mere za prevazilaženje mržnje kada deluju zajedno - rekao je predsednik ERRC Đorđe Jovanović.

- Kada mi, Romi, koristimo moć zakona kao alat, možemo se boriti protiv nepravde, što ne bismo mogli postići da delujemo sami. U narednom periodu može se očekivati veći broj pritužbi Roma koji su umorni od toga da budu meta mržnje i diskriminacije.

On je pohvalio odluku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Nakon što je Povereni razmotrio pritužbe protiv "Levijatana" zbog govora mržnje, dato je mišljenje da je on svojim objavama na Fejsbuk profilu podsticao diskriminaciju i mržnju prema Romima, i držao kao javno dostupne komentare u kojima je pozivano na nasilje, čime je povređen Zakon o zabrani diskriminacije. Zbog toga je Fondaciji Pokret Levijatan preporučeno da uklone slične objave, sadržaje i komentare, kao i da obezbede efikasan sistem moderacije, kako se na ovoj Fejsbuk stranici ubuduće ne bi pojavljivali komentari govora mržnje ili uznemiravanja na osnovu nacionalne pripadnosti.

- Pokret "Levijatan", koji ima više od 270.000 pratilaca na Fejsbuku, predstavlja se kao organizacija za zaštitu životinja, ali veći deo svog rada fokusira na dehumanizaciju Roma i distribuciju sadržaja na društvenim mrežama čiji je cilj podsticanje mržnje. Grupa otvoreno kaže da postoji da bi se suprotstavili Romima u Srbiji, kako bi ukinuli ono što oni nazivaju "povlašćene mere za Rome" - ističe Evropski centar za prava Roma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas