PACIJENTIMA OD DANAS SVE DOSTUPNO NA JEDNOM MESTU: Otvara se Klinički centar Srbije, sa najsavremenijim načinom lečenja (FOTO)

V. N.

27. 02. 2022. u 09:00

NOVI Klinički centar Srbije, nakon završene prve faze radova, biće danas svečano otvoren! Ceremoniji će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić.

ПАЦИЈЕНТИМА ОД ДАНАС СВЕ ДОСТУПНО НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Отвара се Клинички центар Србије, са најсавременијим начином лечења (ФОТО)

Nova oprema u Kliničkom centru, P. Milošević

"Novosti" su još krajem prošle godine imale priliku da zavire u zdanje koje je tada bilo pri kraju rekonstrukcije.

Dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, objasnio je u decembru 2021. godine gde će šta biti, kakvi aparati će se koristiti u lečenju pacijenata, koliko će biti rendgena, kreveta u intenzivnoj... On je istakao da će Urgentni centar biti na četiri nivoa, od minus jedan do dva. Na samom ulazu je prijemno-trijažni pult - desno se ide u crvenu zonu za pacijente najveće hitnosti, gde je i reanimacija sa osam mesta, levo u zelenu sa ambulantama.

- Ovde ćemo imati potpuno novi koncept medicine: sve koncentrisano na jednom mestu i lako dostupno, što je za pacijente bolje, a za državu jeftinije - rekao nam je dr Ercegovac.

- Prijemno-trijažni deo u crvenoj zoni vodiće anesteziolozi, a u žutoj i narandžastoj, koje su nižeg stepena hitnosti, doktori urgentne medicine. Oni će po potrebi pozivati specijaliste za pregled, a onda sprovoditi dijagnostiku, određivati terapiju, prijem ili upućivanje u drugu ustanovu. To je najveći iskorak urgentne medicine u hospitalnim uslovima.

Dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, P. Milošević

Inače, u poslednjih godinu dana, dok je trajala gradnja i rekonstrukcija, pacijenti koji su imali zakazane prve preglede u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije bili su prinuđeni da uz pomoć putokaza i mapa dolaze do lekara. Za one koji su se slabije snalazili, pre svega pacijente iz unutrašnjosti, često je bila neophodna pomoć i razumevanje prolaznika ne bi li stigli na vreme kod doktora.

Docent Snežana Polovina, direktorka Poliklinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koja kao posebna služba objedinjuje ambulante svih specijalista na jednom mestu, kaže da su one, zbog rekonstrukcije, bile izmeštene čak na 22 lokacije:

- Od momenta preseljenja, a to je bilo u aprilu prošle godine, mi smo postavili putokaze na više različitih mesta u krugu bolnica, a na dva su se nalazile i mape sa rasporedom klinika.

Naša sagovornica objašnjava da su se, i pored toga što su uslovi rada bili otežani izmeštanjem Poliklinike, pregledi i dalje odvijali:

- Dnevno su naši specijalisti obavljali od 1.500 do 1.800 pregleda, dok smo u redovnim okolnostima imali oko 2.000 pacijenata.

NAJBOLjI ANGIO-SKENER

NA svakom spratu biće po 60 kreveta, plus intenzivne nege: 35 u šoku B, 18 za politraume, 10 za pacijente sa akutnim moždanim udarom, 30 za kardiologiju, 27 za opštu intenzivnu, 20 za transplantacije - nabraja dr Ercegovac.

U KCS se nalazi i angio-skener, najbolji u ovom delu sveta.

Dr Snežana Polovina, direktorka Poliklinike, Z. Jovanović

ČAK 125 MILIONA EVRA

RADOVI na rekonstrukciji zgrade Kliničkog centra Srbije počeli su 2018. godine. Za kompletan završatak biće utrošeno oko 125 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima